Hellas

You are here

Share page with AddThis

H επιβράβευση της αριστείας από τη Syngenta Hellas έγινε θεσμός!

Εκδηλώσεις
01.07.2016

✒ Βαγγέλης Πελεκάνης, Campaign Manager Vegetables 

3η χρονιά με τους αριστούχους απόφοιτους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο διεθνές ερευνητικό κέντρο της εταιρίας, Jeallot’s Hill.

«Αισθάνομαι πραγματικά τυχερός για αυτήν την εμπειρία γιατί εκτός από τις γνώσεις που αποκόμισα, αυτό το ταξίδι μου έδωσε κίνητρο να συνεχίζω να προσπαθώ σκληρά στο αντικείμενο που σπούδασα. Μακάρι να έχω την ευκαιρία να επισκεφτώ το Jealott’s Hill ξανά στο μέλλον.»

Π. Σιγάλας (αριστούχος απόφοιτος 2015)

Η Syngenta Hellas συνεχίζει να στηρίζει τη νέα γενιά γεωπόνων προσφέροντας την ευκαιρία στους 2 απόφοιτους Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την υψηλότερη βαθμολογία για το έτος 2015, να δουν από κοντά ένα από σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της εταιρίας.

Ο κ. Πέτρος Σιγάλας από το Τμήμα Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και ο κ. Γιάννης Ρούσσης από το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής ήταν οι δυο νέοι συνάδελφοι που αποφοίτησαν με την υψηλότερη βαθμολογία την προηγούμενη χρονιά και βραβεύτηκαν από τη Syngenta Hellas σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για μια εβδομάδα, 13-17 Ιουνίου 2016 είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα διάφορα τμήματα έρευνας στο ερευνητικό κέντρο της Syngenta Jeallot’s Hill, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες-ερευνητές παρουσίασαν το αντικείμενο της δουλειάς τους και απάντησαν στις ερωτήσεις τους σχετικά με την ανάπτυξη νέων φυτοπροστατευτικών προϊόντων με σεβασμό στο χρήστη και το περιβάλλον.

Ο κ. Ρούσσης σημειώνει

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στο ερευνητικό κέντρο είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της εταιρείας. Επίσης, ήρθα σε επαφή με διακεκριμένους επιστήμονες της εταιρείας που πραγματοποιούν την έρευνά τους στο Jealott’s Hill, οι οποίοι παρουσίασαν τα διαφορετικά τμήματα του ερευνητικού κέντρου και τις διάφορες δραστηριότητες του κάθε τμήματος. Έτσι, κατάφερα να μάθω και να δω από κοντά τα διάφορα στάδια ανάπτυξης ενός φυτοπροστατευτικού προϊόντος, από την ανακάλυψη της δραστικής ουσίας μέχρι την τελική μορφή του προϊόντος, καθώς και τους τρόπους ελέγχου των προϊόντων, που έχουν ως στόχο τους, την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των τελικών καταναλωτών. Ακόμη, μπόρεσα να δω πειράματα στα οποία αναπτύσσονται νέες ποικιλίες σιτηρών, μιας και στο συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο ασχολούνται και με τη δημιουργία νέων ποικιλιών σιτηρών.»

Ο κ. Σιγάλας προσθέτει:

«Απ’ όλη την επίσκεψη μας στο Jealott’s Hill μου έγινε ξεκάθαρο το πόσο δύσκολη, χρονοβόρα και κοστοβόρα είναι η διαδικασία της έρευνας και της ανάπτυξης ενός καινούργιου φυτοπροστατευτικού σκευάσματος, καθώς έχει να περάσει από ένα μεγάλο εύρος ελέγχων είτε σε επίπεδο κυττάρου, είτε σε επίπεδο οργανισμών, είτε σε επίπεδο περιβάλλοντος, μέχρι αυτό να πάρει την άδεια κυκλοφορίας.»

H επίσκεψη όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου έτσι ώστε να έχουν οι απόφοιτοι την ευκαιρία να επισκεφτούν μια ακόμα σημαντική έκθεση σχετικά με τις καλλιέργειες σιτηρών, το Cereals Event. H συγκεκριμένη εκδήλωση είναι θεσμός στη Μ.Βρετανία, με συμμετοχή των σημαντικότερων εκπροσώπων γενετικού υλικού, αγροχημικών, μηχανημάτων και γεωργικού εξοπλισμού και παρουσιάζονται όλες οι νέες τεχνολογίες -καινοτομίες σχετικά με την καλλιέργεια των σιτηρών από τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Η Syngenta συμμετείχε με πολυπληθή ομάδα και με κεντρικό μήνυμα τη νέα δραστική που αναμένεται να πάρει έγκριση στη Μ. Βρετανία για την καλλιέργεια των σιτηρών, αλλά και με πληθώρα αποδεικτικών τεμαχίων με τις ποικιλίες σιτηρών της εταιρίας, με αγρό επίδειξης καλής χρήσης ψεκαστικού μηχανήματος καθώς και προώθηση του προγράματος Operation Pollinator για την ανάκαμψη των εντόμων επικονιαστών.
 
Ο κ. Σιγάλας σημειώνει:

«Σημαντική στιγμή του ταξιδιού μας ήταν και η επίσκεψη μας στο Cereals Event. Εκεί μπορέσαμε να πληροφορηθούμε για διάφορα νέα σκευάσματα, ποικιλίες και πρωτοποριακές μεθόδους καλλιέργειας καθώς επίσης να δούμε και ποιες είναι γενικά οι τάσεις στον αγροτικό τομέα στην Αγγλία.»

Ο κ. Ρούσσης σχολιάζει:

«Στα πλαίσια της εκδρομής, παρευρέθηκα στις 15 Ιουνίου στην μεγαλύτερη ετήσια έκθεση σιτηρών, γνωστή ως “Cereals Event’’ στο Cambridgeshire. Στην εν λόγω έκθεση, επισκέφθηκα τους εκθεσιακούς χώρους των μεγαλύτερων εταιρειών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων, σπόρων, γεωργικού εξοπλισμού και μηχανημάτων, αλλά και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπου μέσα από παρουσιάσεις και επιδείξεις, ενημερώθηκα για νέα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα, ποικιλίες, γεωργικά μηχανήματα και υπηρεσίες.»

Η Syngenta με συνέπεια και επιμονή θα συνεχίσει να στηρίζει ενέργειες συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που προωθούν την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και να επιβραβεύει τους ταλαντούχους νέους επιστήμονες δίνοντας τους την ευκαιρία για μια δημιουργική εμπειρία στην απαρχή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.