Ο κόσμος της Φράουλας!

Νέα

Η Syngenta ξεκινάει με αυτό το άρθρο ένα κύκλο ενημερωτικών άρθρων, video, μαρτυρίων και εμπειριών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της καλλιέργειας.

Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση της φράουλας με προτάσεις και λύσεις στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας.

“Strawberry field forever” και το ταξίδι ξεκινάει!

Μία μικρή ιστορική αναδρομή...

Η καλλιέργεια της φράουλας αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες στην Ελλάδα με έντονο εξαγώγιμο χαρακτήρα και πολύ υψηλό δυναμικό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ενδείξεις, η παρουσία της φράουλας χρονολογείται το 5.000 π.Χ.. Η φράουλα και ειδικότερα η άγρια, είναι ένα φρούτο όπου οι θεραπευτικές ιδιότητες της είχαν ήδη ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα, αφού οι Έλληνες και κυρίως οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο.

Οι Ρωμαίοι ήξεραν τις φράουλες, όχι όμως τις σημερινές αλλά τις άγριες ποικιλίες εκείνης της εποχής, και τις αποκαλούσαν fraga terrestria, δηλαδή «επίγεια κούμαρα». Από αυτό το fragum, fragula , προέκυψε το ιταλικό fragola, που πέρασε στα ελληνικά, αρχικά ως φράγουλα και αργότερα μετονομάστηκε από τον Κοραή φράουλα.

Οι σημερινές φράουλες είναι υβρίδια από δυο ποικιλίες αμερικανικές, μια της βόρειας Αμερικής αρωματική ( Fragaria virginiana) και μια της Χιλής (Fragaria chiloensis), που έδινε μεγάλους καρπούς και που στη συνέχεια διασταυρώθηκαν με ντόπιες Γαλλικές ποικιλίες.

Η καλλιέργεια της φράουλας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται περίπου 19.000 στρέμματα με τους νομούς της Ηλείας και της Αχαΐας να καταλαμβάνουν περίπου το 90 % της συνολικής έκτασης και με τάση για περαιτέρω αύξησης.

 

Τα τελευταία χρόνια, πάρα τις δυσκολίες τόσο οι ποσότητες όσο και οι αξίες, αυξάνονται με μεγάλους ρυθμούς.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι και το 2021 είναι ακόμα καλύτερη χρονιά που καταγράφει μία αύξηση +30% σε σχέση με το 2020.

Ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη και μεταξύ του 2019-2020.

Οι κυριότερες χώρες εξαγωγής είναι η Γερμανία, η Εσθονία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ενώ ακολουθούν και άλλες χώρες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης με μικρότερα ποσοστά.

Λόγω των πολύ ευνοϊκών συνθηκών υπολογίζεται ότι υπάρχει στη φετινή σεζόν (2021-2022) μια αύξηση στην καλλιεργουμένη έκταση 20-25%.

 

Ο κόσμος της φράουλας είναι συναρπαστικός, δυναμικός και γλυκός.

“Strawberry field forever” και το ταξίδι ξεκινάει!

Δελημπαλταδάκης Μανώλης

Marketing Manager Κηπευτικών Mediterranean