TAEGRO: προστασία από παθογόνα, χωρίς υπολείμματα

Νέα
Taegro Article Header

Οι αυξημένες απαιτήσεις για απουσία υπολειμμάτων στα τρόφιμα, φέρνουν ολοένα και πιο έντονα στο επίκεντρο προϊόντα για την προστασία των καλλιεργειών, που καλύπτουν αυτήν την ανάγκη, ενώ, ταυτόχρονα, προσφέρουν ικανοποιητική προστασία από εχθρούς και ασθένειες, που απειλούν τη σοδειά και υποβαθμίζουν την παραγωγή των καλλιεργητών. Το Taegro, εδώ και 3 χρόνια, έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται άριστα στα θέλω παραγωγών και καταναλωτών. Η αποτελεσματικότητά του, οι εξαιρετικές ιδιότητές του, αλλά και, πλέον, η διευρυμένη έγκρισή του για χρήση σε πληθώρα καλλιεργειών, το καθιστούν έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προστασία από σημαντικές ασθένειες των φυτών.

Το Taegro είναι μυκητοκτόνο, με έγκριση για χρήση στη βιολογική γεωργία. Εφαρμόζεται προληπτικά εναντίον σημαντικών παθογόνων, όπως ο Βοτρύτης και το Ωίδιο, σε πολλές καλλιέργειες. Έχει δράση μόνο του, ή συνεργιστικά με άλλα σκευάσματα, σε προγράμματα φυτοπροστασίας σε πλήθος καλλιεργειών.

Προστασία βγαλμένη από τη φύση, χωρίς υπολείμματα

Το Taegro περιέχει σπόρια έτοιμα να βλαστήσουν, του βακτηρίου Bacillus amyloliquefaciens str. FZB24. Προερχόμενο από τη φύση, προσφέρει το πολύ σημαντικό όφελος να μην αφήνει ανεπιθύμητα υπολείμματα στα παραγόμενα προϊόντα. Δρα στην επιφάνεια των φυτών, συμπεριλαμβανομένων των καρπών τους, αποικίζοντας τα και, παρεμποδίζοντας αρχικά τα παθογόνα να εγκατασταθούν και να μολύνουν τις καλλιέργειες. Με τους μεταβολίτες που παράγει, αναστέλλει την ανάπτυξη των μυκήτων και καταστρέφει τις κυτταρικές τους μεμβράνες. Παράλληλα, ενισχύει τις φυσικές άμυνες των φυτών, επάγοντας σ’ αυτά τη δημιουργία ουσιών που βοηθούν την αντιμετώπιση των παθογόνων (επίσημη κατάταξη από FRAC).

Χρήση σε πληθώρα καλλιεργειών, εναντίον πολλαπλών παθογόνων

Η πρόσφατη διεύρυνση της ετικέτας του Taegro, δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής του σε 75 καλλιέργειες αγρού και θερμοκηπίου. Στο αμπέλι, την τομάτα, την πιπεριά, τη μελιτζάνα, τα κολοκυνθοειδή, το μαρούλι  και τη φράουλα η δράση του είναι γνωστή από το ξεκίνημά του, το 2020. Πλέον, πάρα πολλές σημαντικές καλλιέργειες, όπως το ακτινίδιο και η ελιά, το κεράσι, βολβώδη και φυλλώδη κηπευτικά, ψυχανθή κ.α. έχουν προσθέσει νέες δυνατότητες για τους παραγωγούς, για την αντιμετώπιση ακόμα περισσότερων ασθενειών. Πέραν του Βοτρύτη και του Ωιδίου, η δράση του επεκτείνεται σε γλοιοσπόριο, Alternaria, Sclerotinia, Verticillium, Ασκοχύτωση, Βοτρυοσφαίρια και αρκετούς ακόμα μύκητες.

 


       Εικ.2: Αποικισμός φύλλου από Taegro (Bacillus amyloliquefaciens str. FZB24)

Ευκολία στη χρήση

Το Taegro είναι αποτελεσματικό σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος pH (5-8). Ο αποικισμός από τα βακτήρια του βακίλου είναι ενεργός από τους 15 έως τους 45oC. Τα χαρακτηριστικά αυτά το καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο στις ελληνικές συνθήκες. Στην πράξη, επίσης, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συνδυαστεί με τα περισσότερα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα της αγοράς, ακόμα και με χαλκό και θειάφι, δίνοντας τη δυνατότητα στον παραγωγό να το χρησιμοποιήσει με ευελιξία ακόμα και σε μείγματα, εξοικονομώντας χρόνο και έξοδα, αλλά και αυξάνοντας την απόδοση των εφαρμογών του.

 


Εικ.3: Προσβολή σε φράουλες από Botrytis cinerea. Το Taegro αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την προστασία της καλλιέργειας, μέσα σε ένα πρόγραμμα ψεκασμών

Υψηλή αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία, κλειδί για τις αγορές

Ο τριπλός τρόπος δράσης του Taegro (ανταγωνισμός με τα παθογόνα, παραγωγή ενζύμων που καταπολεμούν τους μύκητες και ενεργοποίηση της φυσικής άμυνας των φυτών) το καθιστούν έναν αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου επιβλαβών για τις καλλιέργειες ασθενειών. Η υψηλή συμβατότητά του με ωφέλιμα έντομα και βομβίνους, η σταθερότητά του κατά την αποθήκευση (3 χρόνια σε θερμοκρασίες 0-20οC), το μηδενικό PHI και η απουσία υπολειμμάτων στο τελικό προϊόν, προσφέρουν στον παραγωγό σημαντικά οφέλη για ένα ποιοτικό τελικό προϊόν. Τα μηδενικά του υπολείμματα βοηθούν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της διατροφικής αλυσίδας και του καταναλωτή και διευκολύνουν την εμπορία των παραγόμενων προϊόντων στην ελληνική, αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Παναγιώτης Κωστίκας
Biologicals & FVC
Market Development Manager
Mediterranean BA
Syngenta Hellas