Hellas

You are here

Share page with AddThis

«Βροχή»… οι νέες σαλάτες από τη Syngenta στον αποδεικτικό αγρό σαλατών-μαρουλιού στον Αγ. Γεώργιο Ημαθίας

Στο χωράφι
22.01.2019
Ημαθία
«Βροχή»... οι νέες σαλάτες από τη Syngenta στον αποδεικτικό αγρό σαλατών-μαρουλιού στον Αγ. Γεώργιο Ημαθίας

Πάνω από 35 ποικιλίες σαλατών τύπου batavia, romaine, iceberg, butterhead και endive παρουσίασε την εβδομάδα 6-9 Νοεμβρίου, στους παραγωγούς φυλλωδών λαχανικών, γεωπόνους, εμπόρους κηπευτικών και μονάδες κομμένης σαλάτας απ’ όλη την Ελλάδα στον αποδεικτικό αγρό της στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας, η ομάδα σπόρων κηπευτικών της Syngenta.

Η αγορά των σαλατών στην Ευρώπη αλλάζει και εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Οι καταναλωτές προτιμούν μεγαλύτερη ποικιλία ειδών, με διαφορετικά χρώματα,  υφές και γεύσεις που κάνουν τη δημιουργία ένος πιάτου φρέσκιας σαλάτας πολύ πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία, σαν συνοδευτικό ή και κύριο γεύμα στο καθημερινό τους τραπέζι.

Η Syngenta με ένα δυναμικό τμήμα έρευνας στον τομέα των σαλατών-μαρουλιού πρωτοστατεί και στον τομέα αυτό με νέες προτάσεις που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον παραγωγό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη βιομηχανία κομμένης σαλάτας.

Η διοργάνωση του αποδεικτικού αγρού σαλατών στον Αγ. Γεώργιο Ημαθίας με πάνω από 250 συμμετέχοντες την εβδομάδα 6-9 Νοεμβρίου 2018, αποδεικνύει την ανάγκη της ελληνικές αγοράς για νέες λύσεις και ιδέες στον τομέα της σαλάτας-μαρουλιού.

Η εστίαση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων δεν θα μπορούσε να είναι παρά οι σγουρές σαλάτες τύπου Μακεδονίας (Batavia) ως ο κυρίαρχος τύπος σαλάτας στην αγορά της Β. Ελλάδας.

Και εδώ ξεχώρισε η σγουρή σαλάτα Parole, κυρίως λόγω της πυκνού φυλλώματος και του βάρους της, αλλά και λόγω της άριστης ομοιομορφίας της στον αγρό. Η Parole είναι ήδη μια από τις επιλογές των παραγωγών σε υπαίθριες φυτεύσεις άνοιξης-φθινοπώρου αλλά και φθινοπωρινές φυτεύσεις θερμοκηπίου.

Η Coriole, είναι το νέο όπλο στη φαρέτρα του παραγωγού με μεγάλο βάρος και ελκυστικό σκουροπράσινο χρώμα αλλά και γρηγορότερη ανάπτυξη ακόμα και σε συνθήκες πιο δροσερών θερμοκρασιών, με άριστη μετασυλλεκτική συμπεριφοράς και πλήρη γκάμα ανοχών.

Στις ανοιχτόχρωμες σαλάτες τύπου batavia εμφανής ήταν η υπεροχή της Davidole με άριστη ομοιομoρφία, ασύγκριτη ποιότητα φυλλώματος και μέγεθος, ενώ η Laguiole εντυπωσίασε με το ντελικάτο φύλλωμά της.

Και μην ξεχνάμε τη Frisole με πολύ σγουρό, ζωντανό πράσινο χρώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μείγματα σαλατών αλλά και μεμονωμένες κεφαλές με πολύ λιγότερες φύρες για τον παραγωγό και μεγαλύτερο μέσο βάρος σε σχέση με σαλάτες τύπου lollo biondο.

«Βροχή»... οι νέες σαλάτες από τη Syngenta στον αποδεικτικό αγρό σαλατών-μαρουλιού στον Αγ. Γεώργιο ΗμαθίαςΣτα μαρούλια για άλλη μια φορά οι δυο δημοφιλείς ποικιλίες της Syngenta στην Ελλάδα, Sivna και Musena επιβεβαίωσαν την υψηλή τους υπεροχή σε μέγεθος, ποιότητα φυλλώματος και της πολύ καλής συμπεριφοράς τους στο ξεβλάστωμα και το στρίψιμο κορυφής. Και τα δυο είδη χαρακτηρίζονται για την ευελιξία τους σε φυτεύσεις και τεχνικές καλλιέργειας. Ένας παραγωγός μαρουλιού μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις ετήσιες φυτεύσεις του με τα δυο αυτά μαρούλια με έμφαση στο Musena στις φυτεύσεις της άνοιξης και φθινοπώρου και στο Sivna το διάστημα όπου έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Και στα αποδεικτικά τη Μακεδονίας, το Typical ένα νέο midi μαρούλι με πολύ καλή ομοιομορφία ξεχώρισε από τους συμμετέχοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στα butterheads, το Julian έδειξε ότι είναι ‘’ από καλή οικογένεια’’ με αξιόπιστη και πολύ πρώιμη παραγωγή σε υπαίθριες φυτέυσεις αλλά και άριστη ποιότητα φυλλώματος, ενώ στα endives το Pandie (άνοιξη-καλοκαίρι) και Smittie (πρώιμη άνοιξη και φθινόπωρο) απέδειξαν ότι δύναται νέα υλικά σαν τα δυο παραπάνω, πραγματικά να απογειώσουν την ποιότητα της αγοράς του αντιδιού.

Η διοργάνωση αυτή ήταν και μια ευκαιρία να παρουσιαστεί και ένα μικρό μέρος της ανανεωμένης γκάμας σαλατών τύπου iceberg της Syngenta, που έχουν ήδη κατακτήσει μεγάλο μέρος της αγοράς σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως της ισπανικής.  Τα νέα είδη Ice Wave και Ice Circle επέδειξαν άριστη συμπεριφορά της συνθήκες του μακεδονικού φθινοπώρου με σταθερότητα στο σχήμα, το μέγεθος των κεφαλών σε συνδυασμό με πολύ δυνατό πακέτο ανοχών.

‘Ο αποδεικτικός αγρός σαλατών  στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας ήταν ευκαιρία να δουν από κοντά και να αξιολογήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τις σαλάτες τις ανανεωμένες προτάσεις της Syngenta. Στόχος μας είναι η υπεροχή στην ποιότητα και ομοιoμορφία, με ενισχυμένο πακέτο ανοχών (μεταξύ αυτών και ανοχή στις νέες φυλές Bremia Bl:34,35 αλλά και στο Φουζάριο αρκετές εξ αυτών) αλλά και σε ποικιλίες κατάλληλες τόσο για την αγορά ολόκληρων κεφαλών όσο και κομμένης σαλάτας.

Επισημαίνουμε ότι τα είδη που παρουσιάστηκαν έχουν επιλεγεί και αξιολογηθεί και από την έρευνα και τα πειραματικά που συνεχίζει να κάνει αδιάλειπτα η εταιρία μας και στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και έχουν επιλεγεί για τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες!’  δήλωσε ο Βαγγέλης Πελεκάνης Marketing Manager Σπόρων Κηπευτικών Syngenta Meda.

*Να σημειώσουμε τον κομβικό ρόλο για την οργάνωση του αποδεικτικού αγρού και την επιτυχημένη διοργάνωση που είχε η συνεργασία της Syngenta με την ομάδα του φυτωρίου ΑΓΡΟΚΗΠΟΣ, καθώς και τον παραγωγό Κώστα Ψαρρά τους οποίους και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά.