Hellas

You are here

Share page with AddThis

Διημερίδα με θέμα την καλλιέργεια της Ελιάς στο Δήμο Ανατολικής Μάνης

Εκδηλώσεις
24.05.2016

23-24 Μαΐου 2016, Ανατολική Μάνη 

Την Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Μαίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ανατολικής Μάνης (Γύθειο, Αρεόπολη) διημερίδα με θέμα την καλλιέργεια της Ελιάς.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης είναι ένας αγροτικός-τουριστικός Δήμος και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού απασχολείται στον πρωτογενή τομέα. Έχοντας ανησυχίες για την τύχη των αγροτικών προϊόντων, την ποιότητα, την ποσότητα και την διάθεσή τους θα προβεί σε μια σειρά από ενημερωτικές συναντήσεις-διημερίδες με τους κύριους στόχους να είναι:

  • Η επιστροφή στην παραγωγή και κατανάλωση των προίόντων που είναι τοπικά, ποιοτικά και υγιεινά
  • Η αύξηση της ολοκληρωμένης αλλα και βιολογικής παραγωγής
  • Η αύξηση της Μεταποίησης
  • Η ανάδειξη και προβολή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των τοπικών προϊόντων.

Η Syngenta ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκουκαι συμμετείχε στην πρώτη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Νομό και συγκεκριμένα στις πόλεις του Γυθείου (23/6/2016) και της Αρεόπολης (24/6/2016) με θέμα: «Η καλλιέργεια της ελιάς». Σκοπός της διημερίδας ήταν η ενημέρωση και η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων παραγωγών και όχι μόνο για την καλλιέργεια της Ελιάς. Το πρόγραμμα περιείχε τις εξής ενότητες:

  • Έδαφος – Ερμηνεία Εδαφοανάλυσης και Φυλλοδιαγωνστικής
  • Θρέψη – Λίπανση
  • Κλάδεμα - Νέες τάσεις διαμόρφωσης
  • Φυτοπροστασία – Εχθροί και Ασθένειες

Ο Παναγιώτης Πολίτης, γεωπόνος και Υπεύθυνος Πωλήσεων των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και ο Ηλίας Βιτωράτος, γεωπόνος και Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Τεχνικής Υποστήριξης προϊόντων στους νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Syngenta Hellas επιμελήθηκαν και παρουσίασαν στην διημερίδα την ενότητα «Φυτοπροστασία – Εχθροί και Ασθένειες».

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι τρείς μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες στον κόσμο, με την μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα να κυμαίνεται από 300.000 έως 400.000 τόνους. Με κριτήριο την ποιότητα η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.), πάνω από το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου είναι «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο». Τα «παρθένα ελαιόλαδα» κατατάσσονται και ταξινομούνται αναλυτικά με τις ακόλουθες ονομασίες, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (οξύτητα) και με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προβλέπονται για την κάθε κατηγορία:

  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤0,8%)
  • Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤2,0%)
  • Ελαιόλαδο Λαμπάντε (οξύτητα >2,0%) (είναι ακατάλληλο για κατανάλωση)

Όσον αφορά την επιτραπέζια ελιά η μέση ετήσια παραγωγή κυμαίνεται στους 100.000 τόνους κατατάσοντας την Ελλάδα μέσα στις δέκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, με πρώτη σε παραγωγή την Ισπανία.