Hellas

You are here

Share page with AddThis

Οι νέες προκλήσεις στην αγορά σιτηρών και η ολοκληρωμένη πρόταση της Syngenta Hellas

Εκδηλώσεις
30.10.2015

Αθήνα, Ελλάδα, 30 Οκτωβρίου 2015


Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε αίθουσα του ξενοδοχείου The ΜΕΤ, εκδήλωση με θέμα τις νέες προκλήσεις στην αγορά σιτηρών και την ολοκληρωμένη πρόταση της Syngenta. Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν συνεργάτες σποροπαραγωγοί, γεωπονικά καταστήματα, εκπρόσωποι του τομέα της εμπορίας των σιτηρών, βιομηχανίες ζυμαρικών, αλλά και εκπρόσωποι των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να επισημανθεί η σημασία της καλλιέργειας του σκληρού σιταριού για τον Έλληνα παραγωγό και την ελληνική αγροτική οικονομία, αλλά και να αναδειχθούν οι ευκαιρίες και προκλήσεις για την δημιουργία αξίας σε όλους τους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας από την εγχώρια σποροπαραγωγή. Επίσης, παρουσιάστηκε η στρατηγική της Syngenta για την αξιοποίηση των ευκαιριών και προκλήσεων στο χώρο της σποροπαραγωγής, καθώς και η αξία που δημιουργείται από τις συνέργειες όλων των εμπλεκόμενων κρίκων, από την έρευνα και την παραγωγή γενετικού υλικού μέχρι την παραγωγή τελικού προϊόντος από τις βιομηχανίες τροφίμων.

Ο κ. Γ. Ποντίκας, διευθύνοντας σύμβουλος και διευθυντής πωλήσεων της Syngenta Hellas παρουσίασε το προφίλ και τις δράσεις της Syngenta παγκοσμίως. Ακολούθησε ο κ. Κ. Οικονομίδης, διευθυντής Customer Marketing της Syngenta Hellas, ο οποίος παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, με το υπάρχον χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών και προϊόντων, τις τάσεις για το μέλλον, αλλά και τις παγκόσμιες προκλήσεις για την καλλιέργεια.

Ο κ. Δ. Βλαχάκης, Campaign Manager για τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας της Syngenta Hellas, επικεντρώθηκε στην ελληνική αγορά των σιτηρών και ειδικότερα στο σκληρό σιτάρι, παρουσιάζοντας τους παράγοντες που προσδιορίζουν την καλλιέργεια, τα αγοραστικά κριτήρια, το προφίλ Ελλήνων παραγωγών σιταριού, τις διαδικασίες παραγωγής ποιοτικού σπόρου και την σημασία τους. Ακόμα, έκανε αναφορά στην αξία που δημιουργείται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας, από τον ερευνητή μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος από την βιομηχανία, καταλήγοντας ότι είναι έντονη η ανάγκη για επώνυμο προϊόν σε επίπεδο σπόρου, που να διασφαλίζει την άριστη ποιότητα και το υψηλό δυναμικό παραγωγής για τον σιτοπαραγωγό. Αναφέρθηκε επίσης, στα οφέλη από την χρήση του επενδεδυμένου σπόρου (R1 και R2) και παρουσίασε το χαρτοφυλάκιο των σπόρων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων της Syngenta Hellas.

Στο κλείσιμο των παρουσιάσεων, ο κ. Γ. Ποντίκας παρουσίασε την δομή των δικτύων σποροπαραγωγής και διακίνησης (R1 και R2 σπόρου) στην ελληνική αγορά, το υφιστάμενο δίκτυο διακίνησης, ενώ έκλεισε την ομιλία του με την παρουσίαση της πρότασης της Syngenta για παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας σπόρου.

Στο τελευταίο μέρος των ομιλιών, οι κ. κ. Β. Ανατολίτης και Μ. Ανδριώτης, εκπρόσωποι των βασικών σποροπαραγωγικών εταιριών, Alfaseeds και Andriotis αντίστοιχα, έδωσαν την εικόνα της αγοράς και των αναγκών για τις βάσεις με τα επί πολλά χρόνια καταξιωμένα προϊόντα σπόρων της εταιρίας (όπως Svevo, Normano, Odisseo, Maestralle κλπ). Ακόμα, επεσήμαναν την ανάγκη δέσμευσης, όλων των εμπλεκομένων με την σποροπαραγωγή για την παραγωγή άριστης ποιότητας σπόρου, αλλά και την σημασία της εκπαίδευσης και επικοινωνίας προς τον παραγωγό για τα οφέλη της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σποράς.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση, η οποία συνεχίστηκε στην διάρκεια γεύματος που προσφέρθηκε στους παρευρισκομένους.

Η Syngenta είναι μια ηγετική εταιρία στο χώρο της γεωργίας, που συνεισφέρει στη βελτίωση της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας, βοηθώντας εκατομμύρια παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν με άριστο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους. Μέσω επιστημονικής κατάρτισης παγκόσμιας κλάσης και καινοτόμων καλλιεργητικών λύσεων, οι 28.000 εργαζόμενοι σε περισσότερες από 90 χώρες εργάζονται για να μεταμορφώσουν τις καλλιεργητικές πρακτικές. Δεσμευόμαστε να διασώσουμε τα εδάφη από υποβάθμιση, να βελτιώσουμε τη βιοποικιλότητα και να αναζωογονήσουμε τις αγροτικές κοινότητες. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.syngenta.com, και www.goodgrowthplan.com. Ακολουθείστε μας στο Twitter® στο www.twitter.com/Syngenta