Hellas

You are here

Share page with AddThis

Frontis

Νέα
14.05.2010

Φροντίδα για το χρήστη, τον καταναλωτή και το περιβάλλον στην Ελλάδα 


Το 2009, η Syngenta Hellas έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα stewardship στην Ελλάδα. Με βάση τις εμπειρίες από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και προσαρμοσμένο στις ειδικές τοπικές προτεραιότητες και τις βασικές αρχές της νέας κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προιόντων, το πρόγραμμα που ονομάστηκε FRONTIS, είχε φιλόδοξους στόχους για το πρώτο έτος εφαρμογής. Οι στόχοι αυτοί αποδείχθηκαν ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι.

 
Το επίκεντρο των ενεργειών του προγράμματος FRONTIS 2009 ήταν η κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών σε θέματα που αφορούσαν: την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την προστασία των υδάτων και τη σωστή διαχείριση των πλαστικών κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ένα ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα για την ορθή διαχείριση των πλαστικών κενών συσκευασιών δημιουργήθηκε στην Κατερίνη, στη Βόρεια Ελλάδα, με τη συμμετοχή περίπου 150 παραγωγών ακτινιδίου της ομάδας ΖΕΥΣ - ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, και φυσικά, με την στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Το πρόγραμμα FRONTIS και οι περιοχές που επελέγησαν κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του, είχαν να αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη κατάσταση στην Ελλάδα: μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε καμία επίσημη κατάρτιση και εκπαίδευση των γεωργών και δεν εφαρμοζόταν κανένα σύστημα για την κατάλληλη συλλογή και την ανακύκλωση των πλαστικών κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Και για τα δύο αυτά θέματα,θα παρθούν υποχρεωτικά μέτρα εντός των επόμενων δύο - τριών ετών, ακολουθώντας την εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για την αειφόρο χρήση των φυτοπροστατευτικών προιόντων .

Τα αποτελέσματα του προγράμματος FRONTIS 2009, παρουσιάστηκαν από τη Syngenta Hellas μόλις λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, σε μια εκδήλωση που συνέπεσε χρονικά με τη σύνοδο της ολομέλειας για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην Κοπενχάγη. Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, όχι μόνο από αγρότες, γεωπόνους και εμπόρους-διανομείς, αλλά και από πολιτικούς, επιστήμονες και ακαδημαικούς. Εκπρόσωποι της Syngenta συμμετείχαν επίσης, μεταξύ των οποίων ο Δ/ντης Δημοσίων Σχέσεων, Romano De Vivo, και ο Stewardship Manager Bernard Vivier. 

" Το FRONTIS είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινωνίες και τους καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την προσαρμογή στα νέα πρότυπα για την αειφόρο χρήση των φυτοπροστατευτικών προιόντων, τα οποία πρότυπα, αναμένεται αν καταστούν υποχρεωτικά τα προσεχή έτη. Στόχος μας είναι η προστασία των καλλιεργητών, καθώς και του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα η προώθηση μιας οικονομικά βιώσιμης λύσης για τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών και τον οικονομικό έλεγχο των παρασίτων".

Η επικεφαλής του προγράμματος FRONTIS, κα. Βούλα Καλλιάκη, Διευθύντρια Εγκρίσεων Κυκλοφορίας και Stewardship στην Ελλάδα, παρουσίασε μια ανασκόπηση των δραστηριοτήτων για το 2009, που περιλάμβανε ένα οκτάμηνο πρόγραμμα με σεμινάρια κατάρτησης για τους αγρότες σε όλη τη χώρα, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα για τη σωστή διαχείριση των πλαστικών κενών συσκευασιών.

Αρκετοί άλλοι ομιλητές συμμετείχαν στην εκδήλωση. Ο κ. Κώστας Καραμήτρος, προιστάμενος του τμήματος Φυτοπροστασίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχάρη στη Syngenta για την παροχή καθοδήγησης στους Έλληνες αγρότες αναφορικά με τις επιτπώσεις και τα οφέλη της νέας οδηγίας για τη βιώσιμη και ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. 

Η Dr. Μαχαίρα, Διευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, παρουσίασε τα αποτελέσματα του δικού τους πιλοτικού σχεδίου Ecopest για πρώτη φορά. Αυτό το εκτεταμένο πιλοτικό σχέδιο που αφορά την εφαρμογή των βασικών αρχών της αειφόρου χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Κωπαίδας, με τη συμμετοχή 230 αγροτών, για μια περίοδο τριών ετών.
Η κα. Φρατζέσκα Υδραίου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας ΕΣΥΦ, παρουσίασε τις θέσεις του ECPA για την ορθή διαχείριση των πλαστικών κενών συσκευασιών.


 
Εκπροσωπώντας την Syngenta Ελβετίας , ο Κος Bernard Vivier, ως τελευταίος ομιλητής, παρουσίασε διάφορα προγράμματα stewardship που εφαρμόζονται από την Syngenta παγκοσμίως. Έδωσε ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους συμμετέχοντες σχετικά με τη δέσμευση της Syngenta στις δραστηριότητες stewardship , και έδειξε πως πολλά τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν επιπροσθέτως στην Ελλάδα κατά τα προσεχή έτη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κα. Βούλα Καλλιακάκη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Syngenta είναι μια κορυφαία εταιρία στο χώρο της, που έχει δεσμευτεί για το stewardship και την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προιόντων. Το πρόγραμμα FRONTIS είναι και θα παραμείνει μια πρόκληση για την εταιρία Syngenta Hellas.

Πρόκληση για την Syngenta είναι όλη αυτή η δραστηριοποίηση, προς όφελος των χρηστών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Τόσο το πιλοτικό πρόγραμμα, όσο και τα προγράμματα κατάρτισης του FRONTIS αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχή κατάτ ο 2009, ενώ τα σχέδια είναι το ίδιο φιλόδοξα και για το 2010.