Hellas

You are here

Share page with AddThis

ISF World Seed Congress

Νέα
17.06.2013

Η βιομηχανία των Σπόρων γιορτάζει την Επιτυχία 


Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη περίοδος για να συναντηθούν στο Μπέλφαστ 1250 σύνεδροι, εκθέτες και προσκεκλημμένοι από 61 χώρες για να συμμετάσχουν στο ISF Παγκόσμιο Συνέδριο Σπόρων για το 2011. Με τη δημοσίευση μιας έκθεσης από το Κυβερνητικό Γραφείο Επιστήμης στο Λονδίνο, η βιομηχανία των σπόρων ήταν στο επίκεντρο, καθώς τα οφέλη και η παραγωγικότητα της γενετικής αναγνωρίστηκαν ως η καρδιά της στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής. Το Συνέδριο στο Μπέλφαστ αποτέλεσε μια σπουδαία ευκαιρία για τους ανθρώπους των σπόρων να βρεθούν, να ενημερωθούν, να δικτυωθούν και να συνάψουν συμφωνίες. 

Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου, ο Truels Damsgaard, Πρόεδρος της ISF, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη έλλειψη τροφής σε όλο τον κόσμο και στον σκοπό της ISF: να αποτελεί τη φωνή της βιομηχανίας των σπόρων και να λειτουργεί ως ο φορέας γνώσης του κλάδου. Στον χαιρετισμό του, ο Chris Leaver, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμερωπίζει η βιομηχανία των σπόρων και πώς θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε αυτές. 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προβλήθηκε το βίντεο "Η γεωργία υπό πίεση". Το βίντεο αυτό υπογραμμίζει το μήνυμα ότι η βελτίωση των φυτών και η βιομηχανία των σπόρων κατέχουν καθοριστικό ρόλο στο να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του πλανήτη μας, όπως ο υπερπληθυσμός, η αλλαγή διατροφικών συνηθειών, η αλλαγή του κλίματος καθώς και η έλλειψη νερού και καυσίμων. 
Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=2jF2IsicDC4

Οι τεχνικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν μια ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση μέσω φόρουμ και debate. Η πρώτη έκδοση των κανόνων του ISF για την εμπορία των σπόρων παγκοσμίως τέθηκε σε εφαρμογή το 1929. Πολλές αναθεωρήσεις έχουν γίνει ώστε να είναι επικαιροποιημένη και σχετική με τις ανάγκες τις βιομηχανίας των σπόρων, και στη συνάντηση της επιτροπής εμπορίου έγινε ενημέρωση για τις αλλαγές που γίνονται τώρα. Στη συνάντηση για τα Κηπευτικά και τα Καλλωπιστικά φυτά παρουσιάστηκαν όλες οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συνεργασίας καθώς τα προβλήματα των σπόρων δεν περιορίζονται σε μερικές εταιρίες ή χώρες και επηρρεάζουν όλα τα μέλη του ISF. 

Καθώς η μεγάλη καλλιέργεια, όπως το σιτάρι και το κριθάρι είναι πολύ σημαντική για τη γεωργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τεχνική συνάντηση για την Κτηνοτροφία, την Τύρφη και τη Μεγάλη Καλλιέργεια είχε πολλές παρουσιάσεις για δοκιμές ποικιλιών, εγκρίσεις κτηνοτροφικών καλλιεργειών, την αγορά των δημητριακών και τη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Αγγλία. Μια έρευνα που διεξήχθη σχετικά με τη συλλογή των royalties στο σιτάρι έδειξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε πολύ καλή θέση στην κατάταξη, μελετώντας την ποσότητα των πιστοποιημένων σπόρων, την αποτελεσματικότητα και το κόστος της συλλογής των royalties. Οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για τη διαδικασία στην Αγγλία.

Δεδομένου του ρόλου του ISF στο εμπόριο των σπόρων, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή. Το Nagoya Protocol, την Internation Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture καθώς και το παγκόσμιο Συνέδριο Φυτοπροστασίας, το οποίο και είχε πιθανή επίδραση στη βιομηχανία των σπόρων, όπου ο ISF είχε συμετοχή στη διαμόρφωση όλων των παραπάνω.

Το Συνέδριο είχε συναντήσεις στην ιστορική αγορά St George's market,. Η βροχή δεν εμπόδισε τους σύνεδρους να επισκεφοτύν το γκολφ και το πάρτυ καλωσορίσματος έδωσε σε όλους την ευκαιρία να συνομιλήσουν με όλους τους συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο.

Το επόμενο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο της Βραζιλίας τον Μάιο του 2012.  

Στον σύνδεσμο: 
http://www.worldseed.org/isf/biodiversity.html
μπορείτε να βρείτε και το βίντεο "Οι ποικιλίες είναι η ζωή μας" καθώς και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και την Παγκόσμια Οργάνωση των Σπόρων.