Hellas

You are here

Share page with AddThis

Η Syngenta προωθεί τις σύγχρονες τεχνολογίες εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Στο χωράφι
01.06.2016

1 Ιουνίου 2016, Χαιρώνεια 

Τα τελευταία χρόνια η Syngenta Hellas, σε συνεργασία με διάφορες ομάδες παραγωγών, πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις σε θέματα σύγχρονων τεχνικών εφαρμογών, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των ψεκασμών και της εφαρμογής των φ.π. σε διάφορες καλλιέργειες.

Τα 3 προηγούμενα χρόνια οι εκπαιδεύσεις επικεντρώθηκαν στα δέντρα (π.χ. στην καλλιέργεια της ροδακινιάς) και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες (π.χ. τομάτα, αγγούρι). Φέτος τη σκυτάλη πήραν παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας στην περιοχή της Βοιωτίας, σε συνεργασία με την εταιρία Δ. Νομικός-Copais.

Η εκπαίδευση των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες της Syngenta και είχε σαν στόχο οι παραγωγοί να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των εφαρμογών τους. Βασική παράμετρος για μια επιτυχημένη και ποιοτική εφαρμογή φ.π. αποτελεί το σωστό καλιμπράρισμα των ψεκαστικών μηχανημάτων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο για το περιβάλλον και το χρήστη.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε τόσο θεωρητικό, όσο και πρακτικό μέρος. Αναλύθηκαν αρχικά, σε θεωρητικό επίπεδο, όλες εκείνες οι παράμετροι που επηρεάζουν την αποτελεσματική φυτοπροστασία και μπορούν να βελτιωθούν, προκειμένου να υπάρξει βελτιωμένο αποτέλεσμα για την καλλιέργεια, καλύτερη ποιότητα εφαρμογής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος και των χρηστών. Οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τους ψεκασμούς που πραγματοποιούν και για το πώς μπορούν να τους βελτιώσουν.

Η εκπαίδευση πέρασε από την θεωρία στην πράξη, με επίδειξη καλιμπραρίσματος σε ψεκαστικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται για τις εφαρμογές σε βιομηχανική τομάτα. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις της ταχύτητας του ψεκαστικού μηχανήματος, του ρυθμού ροής των ακροφυσίων καθώς και υπολογισμοί και τροποποιήσεις του όγκου ψεκασμού.

Κατόπιν, με τη χρήση ειδικών χαρτιών που είναι ευαίσθητα στην υγρασία (water sensitive papers), οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη τον ψεκασμό και να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ συμβατικών ακροφυσίων και ακροφυσίων χαμηλής αερομεταφοράς, κυρίως σε ότι αφορά την κάλυψη των φύλλων της καλλιέργειας και το μέγεθος των σταγόνων του ψεκαστικού διαλύματος.

Επιπλέον, από την ομάδα της Syngenta πραγματοποιήθηκαν διάφορες εφαρμογές στο χωράφι, με στόχο να γίνουν συγκρίσεις στους ψεκασμούς, μελετώντας διάφορες παραμέτρους όπως:

  • διαφορετικούς τύπους ακροφυσίων
  • διαφορετικούς όγκους ψεκασμού
  • χρήση ή μη αέρα στο ψεκαστικό μηχάνημα.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάρθηκαν δείγματα φύλλων και καρπών, προκειμένου να μελετηθεί στο εργαστήριο η ποιότητα των ψεκασμών στις διάφορες εφαρμογές και με αυτόν τον τρόπο να δοθούν κατάλληλες συστάσεις στους παραγωγούς της βιομηχανικής τομάτας.