Hellas

You are here

Share page with AddThis

Τεχνικό Εγχειρίδιο Καλλιέργειας Αμπελιού

Η διαχρονική σημασία της αμπέλου στην ελληνική παράδοση, καταγράφεται γλαφυρά στο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, καταδεικνύοντας το ρόλο που έπαιζε η άμπελος στην ελληνική επικράτεια απ' άκρου εις άκρον, πολλά χρόνια πριν έως και τις μέρες μας. Από την αρχαιότητα ακόμα, το αμπέλι, η άμπελος, το σταφύλι ήταν μέρος πολλών ιστορικών καταγραφών, η οποία συνδυαζόταν πάντα με το πάθος για τη ζωή, τη διασκέδαση, την ευγένεια των ηθών αλλά και την ευμάρεια.

Σαν κοινωνικό αγαθό, το αμπέλι πρόσφερε στον άνθρωπο τον καρπό του, τον χυμό του σε διάφορες μορφές όπως το κρασί και το τσίπουρο, το πρέμνο του για μυρωδικό αλλά και δομικό συστατικό και τα φύλλα του για τη μαγειρική. Σαν αποτέλεσμα, η καλλιέργειά του απευθυνόταν πάντα σε ανθρώπους μερακλήδες, οργανωμένους και πάνω από όλα παθιασμένους με τη σωστή καλλιέργεια του.

Τα χρόνια πέρασαν από την εποχή του ποιήματος του Ρίτσου, η καλλιέργεια προόδευσε πολύ και απαιτεί πλέον μια υψηλού επιπέδου φυτοπροστασία ώστε ο παραγωγός να μπορεί να επιτύχει μεγάλη και ποιοτική παραγωγή. Η φυτοπροστασία του αμπελιού, είναι μια δύσκολη και απαιτητική εξίσωση προκειμένου να παραμείνει η καλλιέργεια απαλλαγμένη από όλους τους εχθρούς και τις ασθένειες. Παράλληλα οι σύγχρονες απαιτήσεις της καλλιέργειας, καθώς και τα υψηλά στάνταρτς της διατροφικής αλυσίδας, έχουν θεσπίσει ειδικούς κανόνες στη χρήση των φυτοπροστατευτικών ουσιών στην καλλιέργεια, προκειμένου να έχουμε προϊόντα αφ’ ενός μεν απαλλαγμένα από πιθανούς εχθρούς και ασθένειες, αφ’ ετέρου τα υπολείμματα των ουσιών αυτών να βρίσκονται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Η Syngenta, ως μια από τις μεγαλύτερες R&D εταιρείες, παρασκευής δραστικών ουσιών και προϊόντων και αντιλαμβανόμενη το ρόλο που απαιτείται να διαδραματίσει στην καλλιέργεια του αμπελιού προσφέρει καινοτόμες λύσεις με προϊόντα υψηλής αποτελεσματικότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διατροφικής αλυσίδας που δίνουν λύση στα πιο σύνθετα προβλήματα φυτοπροστασίας που μπορεί να προκύψουν στην καλλιέργεια.