Hellas

You are here

Share page with AddThis

High-oleic υβρίδια ηλιάνθου

Το λάδι που προέρχεται από high – oleic ηλίανθο περιέχει 85% ολεϊκό οξύ, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον κλασσικό ηλίανθο, ενώ το περιεχόμενο του λινολεϊκού οξέως είναι μειωμένο στο 10% και τα κορεσμένα λιπαρά επίσης μειωμένα.

Ο κλασσικός ηλίανθος (Linoleic=LO) δίνει λάδι που αποτελείται από την ακόλουθη αναλογία λιπαρών οξέων: 65% λινολεϊκό οξύ (πολυακόρεστα λιπαρά), 20-25% ολεϊκό οξύ (μονοακόρεστα λιπαρά), 10-15% κορεσμένα λιπαρά.

Ο high-oleic ηλίανθος είναι τύπος γενετικού υλικού που προήλθε από προγράμματα βελτίωσης, κάτι που ήδη είχε ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. 

Το λάδι που προέρχεται από high – oleic ηλίανθο περιέχει 85% ολεϊκό οξύ, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον κλασσικό ηλίανθο, ενώ το περιεχόμενο του λινολεϊκού οξέως είναι μειωμένο στο 10% και τα κορεσμένα λιπαρά επίσης μειωμένα. 

Οι χρήσεις των λαδιών που προέρχονται από high – oleic υβρίδια ηλιάνθου είναι πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ενώ η ζήτησή τους είναι διαρκώς αυξανόμενη.

Ανθρώπινη διατροφή


Τα συγκεκριμένα λάδια είναι πολύ ελκυστικότερα λόγω της πολύ καλής ισορροπίας λιπαρών που έχουν.

Διευκολύνουν τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και έχουν λιγότερα trans – ισομερή λιπαρά οξέα τα οποία είναι συνδεδεμένα με αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης, έχουν μειωμένο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών και είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Οι ιδιότητες αυτές τα καθιστούν υγιεινότερα λάδια για την ανθρώπινη διατροφή.

Η ποιότητα του λαδιού


από high – oleic ηλίανθο μαζί με αυτό της ελαιοκράμβης πληρούν τις προδιαγραφές για την παραγωγή του ΕΝ 14214 τυποποιημένου προϊόντος βιοντίζελ που παράγει η Ευρώπη.

Τα high – oleic υβρίδια όπως το Colombi, προσφέρουν την ευκαιρία σήμερα στον Έλληνα παραγωγό να ανταποκριθεί στις τυχόν απαιτήσεις της βιομηχανίας για το συγκεκριμένο τύπο ηλιέλαιου, με άριστη προσαρμοστικότητα σε ξηροθερμικές συνθήκες και υψηλή παραγωγικότητα.

Οι ιδιότητες των λαδιών


αυτών, όπως η μεγαλύτερη σταθερότητα προϊόντος και η μεγαλύτερη αντοχή στις οξειδώσεις και την υποβάθμιση, τα καθιστούν πολύ ελκυστικά σε παγκόσμιες αλυσίδες τηγανιτών τροφίμων.