Η Ιστορία της Syngenta

Η μακροχρόνια εμπειρία και γνώση της Syngenta, μας καθιστά ως τον νέο παγκόσμιο ηγέτη στην παροχή καινοτόμων λύσεων και πρωτοποριακών προϊόντων, στους καλλιεργητές και την διατροφική αλυσίδα.

Αν και η Syngenta είναι μια νέα επιχείρηση, έχουμε μια μακροχρόνια και εντυπωσιακή ιστορία. Στην πραγματικότητα οι ρίζες μας ξεκινούν από το 1758 όταν ο Johann Rudolf Geigy-Gemuseus ίδρυσε μια χημική επιχείρηση στη Βασιλεία της Ελβετίας. Η κληρονομιά της Syngenta διαμορφώνεται από τις καινοτομίες και τις δεξιότητες της Novartis και της Zeneca, δύο ηγετικές εταιρίες στη αγροχημική βιομηχανία.

2000

Ο αγροχημικός τομέας της "Novartis" και της "Zeneca Agrochemicals" συγχωνεύονται για να σχηματίσουν την Syngenta.

1999

Η Astra και η Zeneca συγχωνεύονται.

1998

Η Novartis ανακοινώνει την δημιουργία του "Novartis Agricultural Discovery Institute" (NADI), μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές πρωτοβουλίες, μοναδική και αφοσιωμένη αποκλειστικά στην έρευνα και την ανάπτυξη αγροχημικών γονιδιωμάτων.

1997

Η Zeneca αποκτά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του chlorothalonil από την ISK. Η Zeneca αγοράζει την Mogen, εταιρία βιοτεχνολογίας με έδρα την Ολλανδία, προκειμένου να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στον χώρο της αγροχημικής βιοτεχνολογίας. Η Novartis αποκτά το αγροχημικό τομέα της Merck, προσθέτοντας έτσι στην μεγάλη γκάμα προϊόντων της, το δραστικό εντομοκτόνο σκεύασμα abamectin.

1996

Η Ciba και η Sandoz συγχωνεύονται και σχηματίζουν την Novartis. Εγκρίνεται η μυκητοκτόνα στρομπιλουρίνη Amistar®.

1995

Το υβρίδιο καλαμποκιού της Ciba Seeds, Bt corn, είναι το πρώτο υβρίδιο που εισάγεται στην αγορά με ενσωματωμένη τεχνολογία "built-in" κατά του σκουληκιού του καλαμποκιού (corn borer). Η ομόφωνη έγκριση του Bt Corn από την U.S. EPA, καθιστά την Ciba ως την πρώτη εταιρία που κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ, γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι. Το επιχειρηματικό κομμάτι των σπόρων συγχωνεύεται με την Cosun για να σχηματίσουν την Advanta, ως αποτέλεσμα κοινοπραξίας. 

1993

Η Zeneca αποκόπτεται από την ICI.  

1987

Η ICI εξαγοράζει την Stauffer Chemical Company.

1985

Το πυρεθροϊδές εντομοκτόνο Karate® εισάγεται στην αγορά.

1983

Η ICI Seeds σχηματίζεται για να προσθέσει στην επιχείρηση την δυνατότητα της γενετικής βελτίωσης σπόρων.

1980

Η Ciba ιδρύει εξειδικευμένη μονάδα βιοτεχνολογίας.

1978

Το διασυστηματικό μυκητοκτόνο Ridomil® κυκλοφορεί στην αγορά.

1975

Εισάγεται στην αγορά το εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο Dual®. Η Sandoz κινείται δυναμικά στον χώρο των σπόρων με την εξαγορά της Rogers Seed Co. Το 1976 αγοράζει την Northrup King, το 1980 την Γερμανική Zaadunie-Group και το 1989 την εταιρία σπόρων Hilleshog.

1974

Η Ciba εξαγοράζει την αμερικάνικη εταιρία Funk Seeds International.

1973

Η PPL καθίσταται εξ' ολοκλήρου εξαρτώμενη από τον αγροχημικό τομέα.

1970

Η εταιρία ιδρύει την ICI Americas Inc. Η Ciba και η Geigy συγχωνεύονται για να σχηματίσουν την Ciba-Geigy. Το 1992 η εταιρία μετονομάζεται σε Ciba.

1965

Ανακαλύπτεται το εντομοκτόνο pirimicarb.

1964

Η PPL γίνεται μέρος του αγροχημικού τομέα της ICI.

1956

Η Geigy εισάγει στην αγορά την πρώτη τριαζίνη, (ζιζανιοκτόνο βασισμένο στις δραστικές ουσίες simazine, atrazine) και για πρώτη φορά οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τα ζιζάνια.

1954

Ανακαλύπτεται μια νέα κατηγορία χημικών, το A group, η οποία οδηγεί κατόπιν επαναξιολόγησής της στην ανακάλυψη και παρασκευή των ζιζανιοκτόνων diquat και paraquat το 1947.

1953

Η PPL περνάει εξ' ολοκλήρου στην ιδιοκτησία της ICI.

1940

Ο Dr. Bill Templeman, στο Jealott's Hill, ανακαλύπτει τις εκλεκτικές ιδιότητες του alpha-napthylacetic οξέος, το οποίο οδηγεί στην σύνθεση του ζιζανιοκτόνου MCPA και 2,4-D.

1939

Η Sandoz κάνει τα πρώτα βηματά της στην αγροχημική βιομηχανία. Το Copper-Sandoz® είναι το πρώτο παραγόμενο προϊόν, το οποίο εισήχθηκε στην αγορά το 1943. Ο ερευνητής της Geigy, Paul Muller, ανακαλύπτει την δράση του DDT κατά των εντόμων. Το 1948, βραβεύεται με Nobel για αυτήν την ανακάλυψή του.

1937

Ιδρύεται η εταιρία Plant Protection Limited (PPL) ως κοινοπραξία 50-50 μεταξύ των εταιριών ICI και Cooper McDougall & Robertson Limited.

1935

Η Geigy ξεκινά την παραγωγή εντομοκτόνων. Η Ciba αρχίζει να δραστηριοποιείται στον τομέα το 1954.

1928

Ξεκινά η δραστηριότητα του αγροχημικού ερευνητικού σταθμού στο Jealott's Hill στην Μ.Βρεττανία.

1926

Σχηματίζεται η Imperial Chemical Industries (ICI) από την συγχώνευση τεσσάρων εταιριών, των Brunner Mond Ltd, Nobel Industries, British Dyestuffs Coronation Ltd και της United Alkali Co. Ltd.

1884

Ίδρυση της Ciba.

1876

Ίδρυση της Sandoz.

1758

Ίδρυση της Geigy.