Hellas

You are here

Share page with AddThis

Κοριός

Κατανόηση της βιολογίας, της συμπεριφοράς και των επιπτώσεων των σημαντικών εχθρών ώστε να αποφύγουμε λάθη ελέγχου των πληθυσμών.


Κοριός


Οι κοριοί είναι αιμομυζητικά, σχεδόν άπτερα έντομα και ανήκουν στην οικογ. Cimicidae, τάξη Hemiptera. Από τα 90 είδη κοριών μόνο 2 είναι παράσιτα του ανθρώπου. Το είδος Cimex. lectularious L. είναι κοσμοπολίτικο και απαντάται στην Ελλάδα και γενικά στα Εύκρατα κλίματα ενώ το είδος C.hemipterus L. Είναι ο κοριός των τροπικών περιοχών.

Το σώμα τους, μεγέθους 5-7mm, είναι ωοειδές και πεπλατυσμένο, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο πτέρωμα ή στο τοίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν ή να κρύβονται σε στενούς χώρους όπως οι ρωγμές των τοίχων και των ξύλινων επιφανειών.

 
Βιολογικός κύκλος


Οι κοριοί χαρακτηρίζονται από ημιτελή μεταμόρφωση (αυγό-νύμφη-ακμαίο). Το θηλυκό εναποθέτει κατά μέσον όρο1-5 αυγά την ημέρα μεγέθους 1mm, μεμονωμένα, σε σχισμές. Κατά τη διάρκεια του βίου του που μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και 12 μήνες περίπου, εναποθέτει κατά μέσο όρο 200 αυγά. Τα αυγά εκκολάπτονται σε μια βδομάδα περίπου σε θερμοκρασία 25ᴼC. O χρόνος αναπτύξεως από το στάδιο του αυγού στο ακμαίο είναι 21 ημέρες σε θερμοκρασία 30ᴼC και 120 ημέρες σε θερμοκρασία 18ᴼC.

Τα ακμαία είναι απαραίτητο να αιμομυζήσουν και μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες, παραμένοντας αδρανή στα κρησφύγετά τους από τα οποία εξέρχονται με την εμφάνιση των ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον και κυρίως τις βραδινές ώρες με το μέγιστο της δραστηριότητος τους λίγο πριν το ξημέρωμα. Είναι παράσιτα σύντομων γευμάτων με επισκέψεις σε ξενιστές που είναι αδρανοποιημένοι κατά την διάρκεια του ύπνου και προσελκύονται από το εκλυόμενο διοξείδιο του άνθρακα από τον εν δυνάμει ξενιστή. Μετά από κάθε αιμομύζηση από το οπίσθιο τμήμα του εντερικού τους σωλήνα αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος ή επάνω σε τοίχο ή ταπετσαρία είναι συνήθως ενδεικτικές της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον η παρουσία τους γίνεται αισθητή από χαρακτηριστική οσμή που εκλύουν από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε χώρους που δεν αερίζονται καλά.

 
Σχεδιασμός του ελέγχου


Όπως σε όλες τις προσβολές εντόμων που άπτονται της Δημόσιας Υγείας, έτσι και με τους κοριούς σημαντικό σημείο παραμένει η επιθεώρηση του χώρου για σημάδια δραστηριότητος των. Οι κοριοί, τα αυγά και τα αποχωρήματά τους είναι μικρά και μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτικός και πλήρης έλεγχο με τη χρήση ενός ηλεκτρικού και ενός μεγεθυντικού φακού. Μέρος της επιθεώρησης είναι η μετακίνηση κρεβατιών καθισμάτων, κομοδίνων και φωτιστικών και το ανασήκωμα των χαλιών περιμετρικά.

Οι κοριοί μπορεί να βρουν καταφύγιο σε πολλά σημεία όπως:

  • υποστρώματα και σκελετούς κρεβατιών
  • στρώματα, καναπέδες, καρέκλες, κομοδίνα
  • καλύματα, μαξιλάρια, κουρτίνες
  • πίσω από ταπετσαρίες τοίχων και σε κάδρα
  • κάτω από χαλιά
  • σε ηλεκτρικές πρίζες και διακόπτες
  • κάσες θυρών και παραθύρων
     

 
Προετοιμασία για την εφαρμογή


Η καλή προετοιμασία συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των κοριών και περιλαμβάνει:

Πλυντήριο
Για να εξοντώσουμε κάθε στάδιο των κοριών, το πλύσιμο πρέπει να γίνει με ζεστό νερό θερμοκρασίας μεγαλύτερης των 49ᴼC και για χρόνο μεγαλύτερο των 10 λεπτών με σαπούνι ή απορρυπαντικό και να ακολουθήσει στέγνωμα σε θερμοκρασία μεγαλύτερης των 60ᴼC και για χρόνο μεγαλύτερο των 20 λεπτών της ώρας. Το ξηρό καθάρισμα δίνει τα ίδια αποτελέσματα.

Ηλεκτρική σκούπα
Οι μολυσμένες περιοχές πρέπει να σκουπιστούν με την ηλεκτρική σκούπα. Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με υψηλή ικανότητα απορρόφησης και με χρήση φίλτρου απομακρύνει όλους τους αλλεργιογόνους παράγοντες που έχουν σχέση με τους κοριούς και τα αποχωρήματά τους. Η σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως μετά το σκούπισμα να την κλείσουμε ερμητικά σε μια νάιλον σακούλα και να την κάψουμε ή να την διαθέσουμε όπως τα υπόλοιπα οικιακά σκουπίδια.

Κλείσιμο ρωγμών και σχισμών
Κλείνουμε με σιλικόνη όλες τις ρωγμές και σχισμές σε τοίχους και πατώματα, σε ακτίνα 6-7 μέτρων από το σημείο όπου σημειώθηκε δάγκωμα από κοριό. Έτσι περιορίζουμε τα σημεία όπου οι κοριοί θα βρουν καταφύγιο.

 
Εφαρμογή


Περιοχή κρεβατιών
Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ψεκάσουμε τα κρεβάτια (κεφαλάρια, σκελετό) και την γύρω περιοχή με διάλυμα ICON 2.5 CS. Πρέπει να μετακινήσουμε το κεφαλάρι του κρεβατιού, να το αναποδογυρίσουμε και να το ψεκάσουμε. Ο σκελετός πρέπει να αποσυναρμολογηθεί και να ψεκαστεί προσεκτικά (ιδιαίτερα σε σχισμές και κοιλότητες)

Έπιπλα (τραπέζια, συρτάρια, μπουφέδες, καναπέδες και καθίσματα)
Αφαιρούμε τα καλύματα και ψεκάζουμε στις σχισμές και στα ανοίγματα με διάλυμα ICON 2.5 CS. Τα έπιπλα πρέπει να αναποδογυρίζονται για να εξασφαλίσουμε την είσοδο του ψεκαστικού διαλύματος σε όλες τις σχισμές. Επίσης ψεκάζουμε την εσωτερική και εξωτερική πλευρά οποιουδήποτε μεταλλικού σκελετού. Όλα τα κάδρα καθρέπτες και άλλα διακοσμητικά πρέπει να μετακινηθούν και να ψεκαστούν οι σχισμές ή οι ρωγμές στην πίσω πλευρά τους.

Περιμετρικοί τοίχοι και κενά
Όλα τα κενά, το πάτωμα, το ταβάνι και οι ενώσεις πρέπει να ψεκαστούν με ICON 2.5 CS. Επίσης πρέπει να ανασηκώσουμε τα χαλιά και να ψεκάσουμε το πάτωμα κάτω απ΄ αυτά.

Ηλεκτρικές πρίζες, διακόπτες και συσκευές επικοινωνίας
Χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα. Η χρήση εντομοκτόνου γίνεται μόνο όταν είναι σε μορφή σκόνης.

Στρώματα
Τα στρώματα που έχουν μολυνθεί από κοριούς πρέπει να πετιούνται. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν εφαρμόζουμε ηλεκτρική σκούπα κατά μήκος των ραφών, στις πτυχώσεις και στα «κουμπιά». Μπορεί να γίνει τοπική εφαρμογή με εγκεκριμένο εντομοκτόνο αλλά μετά την εφαρμογή το στρώμα πρέπει να μπει σε ειδική θήκη η οποία κλείνει ερμητικά και παραμένει σ΄ αυτήν για τουλάχιστον 12 μήνες.

Μαξιλάρια (καναπέδων ή καθισμάτων), κουρτίνες
Πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο ή να υφίστανται ξηρό καθάρισμα.

 
Μετά την εφαρμογή


Είσοδος στο δωμάτιο αφού το ψεκαστικό διάλυμα έχει στεγνώσει. Να ακολουθήσει καλός αερισμός του χώρου.
Εντός 10 ημερών από την εφαρμογή πρέπει να επιθεωρήσουμε τον χώρο. Εάν το πρόβλημα εμμένει πρέπει να ψεκάσουμε ξανά στους ίδιους αλλά και σε νέους χώρους όπου οι κοριοί μπορεί να μετακινήθηκαν.

Στους χώρους ξενοδοχείων συνιστάται να μην χρησιμοποιούνται τα μολυσμένα δωμάτια μέχρι ολοκληρωτικού ελέγχου των κοριών.