Κατανόηση της βιολογίας, της συμπεριφοράς και των επιπτώσεων των σημαντικών εχθρών ώστε να αποφύγουμε λάθη ελέγχου των πληθυσμών.
Μυρμήγκια
Τα μυρμήγκια είναι έντονα κοινωνικά, ζουν κατά ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες. Υπάρχει ταξική διάρθρωση της φωλιάς με βασίλισσα, νύμφες, πολλές άγονες εργάτριες και τα αρσενικά. Στην φωλιά, το κάθε μυρμήγκι ξεχωριστά επιτελεί ένα συγκεκριμένο έργο, από την φύλαξη της φωλιάς ως την αποθήκευση και την τακτοποίηση των τροφών.
Τι συμβαίνει όμως όταν τα μυρμήγκια αφήνουν τις φωλιές τους και εισβάλλουν στα σπίτια μας προς αναζήτηση τροφής;
Όταν τα μυρμήγκια εισέρχονται στα κτίρια δημιουργούν προβλήματα, μολύνουν το φαγητό και μερικές φορές δημιουργούν καταστροφές και στο κτίριο. Μερικά μυρμήγκια επίσης δαγκώνουν, κεντρίζουν και επειδή μεταφέρουν με το σώμα τους μικρόβια υπάρχει και κίνδυνος μόλυνσης του ανθρώπου. Σχετικά, όμως, λίγα είδη μυρμηγκιών εισβάλουν στα κτίρια και ακόμα λιγότερο φωλιάζουν στο εσωτερικό τους.
Τα δύο πιο σημαντικά είδη για τη Δημόσια Υγεία είναι τα εξής:
Τάξη: Hymenoptera
Οικογένεια: Formicidae
Monomorium pharaonis (Μυρμήγκι Φαραώ) και το Lasius niger (μαύρο μυρμήγκι).
Μικρού μεγέθους περίπου 2 mm με την βασίλισσα να φτάνει τα 6 mm, κίτρινα και σχεδόν διαφανή μυρμήγκια. Το μικροσκοπικό μυρμήγκι Monomorium pharaonis (μυρμήγκι του Φαραώ), συχνάζει στις κουζίνες των σπιτιών αλλά και σε θαλάμους νοσοκομείων. Σε χώρους νοσοκομείων έχει βρεθεί ότι μπορεί να μεταφέρει Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, και Clostridium, όταν έχει πρόσβαση στα λερωμένα σεντόνια και μολυσμένους επιδέσμους.
Το Lasius niger (μαύρο μυρμήγκι) είναι μικρού μεγέθους 3 - 5 mm με την βασίλισσα να φτάνει και τα 15 mm. Αποτελεί το ποιο κοινό είδος στην Ελλάδα. Μπορεί να αποδειχθούν πραγματικός μπελάς όταν εισέλθουν σε κατοικημένο χώρο. Δημιουργεί μεγάλες αποικίες, κάθε αποικία έχει πολλές βασίλισσες πολλαπλασιάζονται μέσα στην υπάρχουσα αποικία και την επεκτείνουν.
Η ταχυτάτη διασπορά τους γίνεται μέσω του διεθνούς εμπορίου φυτών, γλαστρών και φυτοχωμάτων.
Μέτρα φυσικής προστασίας είναι τα εξής:
- καθαρίζουμε το χώρο από τροφές που αρέσουν στα μυρμήγκια
- ασφαλίζουμε τις τροφές που αρέσουν στα μυρμήγκια για να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές
- αλλαγές στην διακόσμηση για την αποθάρρυνση και την δημιουργία δυσκολιών στην είσοδο των μυρμηγκιών στα κτήρια
- περιορισμός στις πηγές υγρασίας και περιορισμός των διαρροών
- μετακίνηση των φυτών που προσελκύουν τα μυρμήγκια
Τα παρασιτοκτόνα μπορούν να εξαλείψουν τα μυρμήγκια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους:
- με τα δολώματα, τα οποία μεταφέρονται στις φωλιές, μπορούν να εξοντωθούν οι βασίλισσες και οι εργάτριες που βρίσκονται εκεί
- υπολειμματικοί ψεκασμοί μπορούν να γίνουν γύρω από τις φωλιές για την εξόντωση των διερχομένων μυρμηγκιών
- περιμετρικές εφαρμογές μπορούν να εκτελεστούν εξωτερικά των κτιρίων για την προστασία τους.