Hellas

You are here

Πιστοποίηση "ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ"

Πιστοποίηση προγράμματος Φυτοπροστασίας Syngenta για τα οινοποιήσιμα αμπέλια 


Το όραμα του Κτήματος ΑΛΦΑ είναι η παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών κρασιών που πάντα θα εκφράζουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής που προέρχονται.

Το “ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ”, οινοποιείο παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας και η SYNGENTA, παγκόσμιος ηγέτης στον γεωργικό τομέα που δεσμεύεται στην αειφόρο γεωργία μέσα από καινοτομική έρευνα και τεχνολογία, ολοκλήρωσαν τον Σεπτέμβριο του 2006 μια μεγάλη συνεργασία για την εφαρμογή της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αμπελιού στον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος ΑΛΦΑ.
 
Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ βρίσκεται στο Αμύνταιο Φλωρίνης στο Βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον οινολόγο χημικό Άγγελο Ιατρίδη ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, επέλεξε το Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του οινοποιείο.
 
Στόχος για ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ αποτελεί η αξιοποίηση και ανάπτυξη του ιδιόκτητου ενιαίου αμπελώνα έκτασης 460 στρεμμάτων με γνώμονα την προβολή των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν την περιοχή του Αμυνταίου.

Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ παράγει οίνους Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, ήρεμους και αφρώδεις αλλά και τοπικούς λευκούς και ερυθρούς στο σύγχρονο και μοντέρνο οινοποιείο του, που βρίσκεται στην καρδιά του αμπελώνα και το οποίο τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του υψηλού ποιοτικού του δυναμικού. Σήμερα ο συνδυασμός των δημοφιλών ποικιλιών  Syrah, Merlot με το τοπικό Ξυνόμαυρο αποτελούν την σημαία του κτήματος ΑΛΦΑ, ενώ το κλασσικό Sauvignon Βlanc και άλλες ποικιλίες συμπληρώνουν την γκάμα των κρασιών του.

Το όραμα του Κτήματος ΑΛΦΑ είναι η παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών κρασιών που πάντα θα εκφράζουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής που προέρχονται. Κρασιά που θα αντανακλούν τα χαρακτηριστικά του εδάφους, του κλίματος και του τύπου των ποικιλιών από τα οποία παράχθηκαν.

Βάση της φιλοσοφίας των ανθρώπων του Κτήματος ΑΛΦΑ είναι η εφαρμογή των πιο σύγχρονων τεχνικών όσον αφορά στην θρέψη, στην άρδευση αλλά και στην Φυτοπροστασία. Για αυτό τον λόγο το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την εγκατάσταση του πιο λειτουργικού και σύγχρονου εξοπλισμού. Ο αμπελώνας είναι γραμμικός εφοδιασμένος με υπόγειο σύστημα ελεγχόμενης άρδευσης (Regulated Deficit Irrigation) για την καλύτερη αξιοποίηση της άρδευσης και τη διαχείριση συνθηκών ξηρασίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ εφαρμόζει το πρόγραμμα Φυτοπροστασίας οινοποιήσιμου αμπελιού της Syngenta από το 2005. Φέτος, το Κτήμα ΑΛΦΑ εφάρμοσε το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης αμπελιού και πιστοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 σύμφωνα με τα πρότυπα Agro 2.1 & Agro 2.2 από τον πιστοποιητικό οργανισμό AGROCERT, κάνοντας χρήση του προγράμματος φυτοπροστασίας αμπελιού της Syngenta σε συνεργασία με την Αειφορική Α.Ε. εταιρία συμβούλων πιστοποίησης και ερευνητικών γεωργικών μελετών.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν απολύτως επιτυχές καθώς το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ συνδύασε όλες τις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και μεθόδους του (μετεωρολογικός σταθμός, φυλλοδιαγνωστική, εδαφοαναλύσεις, φερεμονικές παγίδες για ευδεμίδα, κά), τα εδαφολογικά πλεονεκτήματα του αμπελώνα και την μοναδική τεχνογνωσία των ανθρώπων του, με την χρήση του προγράμματος φυτοπροστασίας αμπελιού της Syngenta και των εξειδικευμένων προϊόντων της.

Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ κατόρθωσε να διατηρήσει τις υψηλές προδιαγραφές που στοχεύει σε κάθε καλλιεργητική περίοδο, παράγοντας ποιοτικό σταφύλι απαλλαγμένο από εχθρούς και ασθένειες, με τις ελάχιστες απώλειες, όπως αρμόζει στις μοναδικές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Οι άνθρωποι της Syngenta, ειδικοί στην φυτοπροστασία αμπελιού, συνδράμανε τα μέγιστα στο να ικανοποιήσουν τις υψηλές προδιαγραφές του Κτήματος ΑΛΦΑ, προδιαγραφές που επί σειρά ετών κατάφεραν να κερδίσουν πολλές διακρίσεις και βραβεία σε μεγάλους διαγωνισμούς σε όλη την υφήλιο.

“Το πάντρεμα της τεχνογνωσίας των ειδικών του αμπελιού εκφράζεται στο άρωμα, την γεύση και τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού κρασιού. Το ποιοτικό κρασί γίνεται μέσα στην καρδιά του Kτήματος, μέσα στον αμπελώνα. Οι άνθρωποι στο ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ και στη Syngenta έδειξαν πόσο καλά ξέρουν το αμπέλι, EKEI μέσα στον αμπελώνα…”