Hellas

You are here

Share page with AddThis

Πιστοποίηση "ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ"

Πιστοποίηση προγράμματος Φυτοπροστασίας Syngenta για τα οινοποιήσιμα αμπέλια 


«Όταν η Καινοτομία, χτίζει την Παράδοση»
Γιάννης Αθανασόπουλος

Μια πρωτοποριακή συνεργασία στον τομέα της φυτοπροστασίας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης αμπέλου, μεταξύ των εταιριών ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε. (οινοποιητική εταιρία), της NOVACERT (εταιρία Συμβούλων Πιστοποίησης Συστημάτων) και της SYNGENTA (εταιρίας προϊόντων Φυτοπροστασίας και Σπόρων) με στόχο την πιστοποίηση της πρώτης σύμφωνα με τα πρότυπα Agro 2.1 και Agro 2.2, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επιθεώρηση και πιστοποίηση των προτύπων πραγματοποιήθηκε από τον AGROCERT σε 440 στρέμματα αμπέλου, ιδιοκτησίας του κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και Αμυνταίου Φλώρινας.

Η συνολική ετήσια παραγωγή των κρασιών Κυρ-Γιάννη ανέρχεται σήμερα στις 400.000 φιάλες με κύρια προέλευση τους ιδιόκτητους και συνεργαζόμενους αμπελώνες στις ανατολικές και δυτικές πλαγιές του Βερμίου συνολικής έκτασης 700 στρεμμάτων.

Η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε. θέλοντας να διατηρήσει την μακροχρόνια παράδοση που έχει δημιουργήσει και προσανατολισμένη πάντα στην αναβάθμιση του Ελληνικού κρασιού, ακολουθεί πιστά τις εξελίξεις και στο γεωργικό χώρο και ιδιαίτερα στην φυτοπροστασία. Με γνώμονα την ποιότητα και την ασφάλεια του παραγόμενου κρασιού αλλά και με ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και την Αειφόρο γεωργία, επιδιώκει συνεργασίες με τους “ειδικούς” στην φυτοπροστασία και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιεργειών.

Η SYNGENTA, πρωτοπόρος εταιρία στον τομέα της Φυτοπροστασίας, σε συνεργασία με την NOVACERT, την πρώτη εταιρία συμβούλων πιστοποίησης συστημάτων στην Ελλάδα, ανέλαβαν πριν ένα χρόνο την εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στα 33 αμπελοτεμάχια του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ σε συνολική έκταση 440 στρεμμάτων. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για το αμπέλι, με υψηλά επίπεδα υγρασίας και μεγάλη ένταση προσβολής κυρίως από μυκητολογικές ασθένειες, αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η σπουδαιότητα της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης καθώς τα κτήματα της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε. αποτέλεσαν τον υποδειγματικό αμπελώνα, απαλλαγμένο από κάθε είδους μόλυσμα και με τις ελάχιστες απώλειες σε παραγωγή.

Παράλληλα όμως, με την άψογη εφαρμογή του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης υπό την καθοδήγηση της NOVACERT και με την χρήση του Ολοκληρωμένου προγράμματος φυτοπροστασίας αμπέλου της SYNGENTA, δεν πιστοποιήθηκε μόνο το σύστημα αλλά στην ουσία και η πεποίθηση ότι ακολουθώντας σωστά την ορθή γεωργική πρακτική με τις κατάλληλες καλλιεργητικές ενέργειες και τα κατάλληλα σκευάσματα, μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη ποιότητα και ποσότητα κρασιού, με μικρότερο κόστος παραγωγής, με σεβασμό στο περιβάλλον και με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη και τον τελικό καταναλωτή.

Το όλο εγχείρημα αυτής της συνεργασίας ξεκίνησε πέρυσι τον χειμώνα και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2004 με την πιστοποίηση της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε. κατά Agro 2.1 και Agro 2.2 από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ- AGROCERT). Τώρα για κάθε μπουκάλι της σοδειάς 2004 της παραγωγής του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, είναι καταγεγραμμένες όλες οι εργασίες που μεσολάβησαν από την αρχή της περιόδου μέχρι τον τρύγο και την οινοποίηση. Το σημαντικότερο όμως είναι πως κάθε μπουκάλι του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ εκτός από την σπουδαία ταυτότητα του δημιουργού οινοποιού που το συνοδεύει, φέρει και την ταυτότητα μια μεγάλης καινοτόμου συνεργασίας μεταξύ των “πρώτων” και των “ειδικών” στη καλλιέργεια του αμπελιού. Γιατί όπως και ο Στέλιος Μπουτάρης υποστηρίζει: “Η καινοτομία είναι αυτή που χτίζει την παράδοση”.

Το καλό κρασί γίνεται στο οινοποιείο, το πολύ καλό κρασί όμως … γίνεται στο αμπέλι και αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν καλά τόσο η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε. όσο και οι Syngenta και Novacert.