Κατανόηση της βιολογίας, της συμπεριφοράς και των επιπτώσεων των σημαντικών εχθρών ώστε να αποφύγουμε λάθη ελέγχου των πληθυσμών.
Ψύλλοι
Είναι εκτοπαράσιτα αιμομυζητικά αρθρόποδα που παρασιτούν σε θηλαστικά και πτηνά.
Ανήκουν στην Τάξη: Siphanoptera
Τα κυριότερα είδη είναι:
- Pullex irritans
- Ctenocefalides canis/feris
- Xenopsyla cheopis
Pulex irritans
Είναι είδος κοσμοπολίτικο και παρασιτεί σε ένα μεγάλο αριθμό ξενιστών, μεταξύ των οποίων είναι ο άνθρωπος, οι χοίροι, οι κατσίκες, οι γάτες, οι σκύλοι, και τα ποντίκια.
Ctenocephalides canis/felis
Και τα δύο είδη είναι κοσμοπολίτικα και παρασιτούν κυρίως σε σκύλους και γάτες, αλλά εύκολα μεταφέρονται και στον άνθρωπο.
Xenopsylla cheopis Orientalratflea
Είδος κοσμοπολίτικο, βρίσκεται σχεδόν όπου υπάρχει το είδος των επίμυων Rattus rattus και αιμομυζά αίμα και από τον άνθρωπο με μεγάλη ευκολία. Βρίσκεται κυρίως σε λιμάνια, αλλά έχει εξαπλωθεί και σε περιοχές μακριά από αυτά.
Το είδος αυτό είναι ο κυριότερος φορέας της πανώλης και του ενδημικού τύφου.
Υγειονομική Σημασία
Οι σπουδαιότερες ασθένειες που μεταδίδονται από τους ψύλλους είναι η πανώλη, ο ενδημικός τύφος, η τουλαραίμια και ο μελιταίος πυρετός.
Οι ψύλλοι δεν παραμένουν μολυσμένοι για πολύ, αλλά μετά μια βδομάδα με θερμό καιρό ή δύο με ψυχρό, χάνουν τη μολυσματικότητά τους. Επίσης, με θερμό καιρό παρατηρείται μεγάλη θνησιμότητα μεταξύ των μολυσμένων ψύλλων. Στην περίπτωση του ενδημικού τύφου, οι ψύλλοι παραμένουν μολυσματικοί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους χωρίς οι ίδιοι να βλάπτονται και η μετάδοση γίνεται με τα περιττώματά τους.
Καταπολέμηση ψύλλων
Χαρακτηριστικό των ψύλλων είναι η μεγάλη ταχύτητα αναπαραγωγής τους και η επιμονή τους, που τους καθιστά δύσκολους στην καταπολέμηση τους.
Η καταπολέμηση του ψύλλου και η παρεμπόδιση της εκ νέου ανάπτυξής του γίνεται με την εφαρμογή προγράμματος υπολειμματικών ψεκασμών.
Σε κατοικημένους χώρους και ιδιαίτερα μέσα στα σπίτια ελέγχουμε την ύπαρξη ακμαίων στα έπιπλα και κυρίως χαλιά, μάλλινες κουβέρτες, κλπ.
- Ελέγχουμε τα κατοικίδια ζώα και απεντομώνουμε τους χώρους που κινούνται και αναπαύονται.
- Ελέγχουμε την παρουσία ποντικών και αρουραίων.
- Αναζητούμε και καταστρέφουμε τις φυσικές φωλιές των τρωκτικών.
- Εφαρμόζουμε τρωκτικοκτόνα για ριζική καταπολέμηση.
- Διατηρούμε την σωστή υγιεινή στους χώρους.