ΕΣΥΦ-AgriBusiness Forum 2023

Νέα
agribusiness_main_image

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο διάστημα 03-05 Νοέμβρη 2023 το ΕΣΥΦ-Agribusiness Forum 2023 που είχε σαν βασικό θέμα: «Η Φυτοπροστασία, καταλύτης για το μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή & πράσινη εποχή», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Το συνέδριο, στο οποίο ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) ήταν συνδιοργανωτής, παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους άνθρωποι των ρυθμιστικών αρχών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και φορέων του δημοσίου τομέα, ακαδημαϊκοί, γεωπόνοι καθώς και εκπρόσωποι της βιομηχανίας φυτοπροστασίας και εταιριών της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

agribusiness_image2

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η εστίαση στο τρίπτυχο γεωργικές εισροές-νέες τεχνολογίες-κλίμα & περιβάλλον, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η γεωργία. Ουσιαστικός στόχος ήταν η μεταφορά τεχνογνωσίας και η ενημέρωση για τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, ώστε να οδηγηθούμε σε πλέον βιώσιμα και επικερδή αγροδιατροφικά συστήματα.

Υπήρξαν εισηγήσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Οι βασικές θεματολογίες αφορούσαν στα εξής: «χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική και ευρωπαϊκή γεωργία μέχρι το 2030», «προκλήσεις της φυτοπροστασίας στις στρατηγικές καλλιέργειες», «καινοτομία, νέες τεχνολογίες, βιώσιμες λύσεις», «έδαφος, υδάτινοι πόροι, βιοποικιλότητα, περιβάλλον», «οικοσυστήματα και συνεργασίες», «βιώσιμη επιχειρηματικότητα, χρηματοδοτικά εργαλεία, διαχείριση κινδύνων», «εκπαίδευση και κατάρτιση, μονόδρομος για την ασφαλή μετάβαση στη νέα εποχή».

agribusiness_image3

Η Syngenta Hellas ήταν πλατινένιος χορηγός του συνεδρίου, ενώ ο Γιώργος Ποντίκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Syngenta Hellas και Πρόεδρος του ΕΣΥΦ, δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου: «Η γεωργία πρέπει να πάει μπροστά, απαιτείται ένας συνολικός μετασχηματισμός της γεωργίας προκειμένου να ευθυγραμμιστούμε με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Χρειάζεται επένδυση σε νέες τεχνολογίες, ψηφιακές λύσεις και νέα βιολογικά σκευάσματα, πολύτιμα εργαλεία στο δρόμο προς την Αναγεννητική Γεωργία που αποτελεί μονόδρομο στη νέα εποχή. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται η συνεργασία και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και η δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της εισαγωγής βιολογικών σκευασμάτων στην αγορά ή ακόμα και την εφαρμογή συμβατικών προϊόντων φυτοπροστασίας με σύγχρονες τεχνικές όπως η χρήση των drones».

Ο Κώστας Οικονομίδης, Διευθυντής Μάρκετινγκ και Τεχνικού της Syngenta Hellas, ο οποίος συντόνισε την 2η κατά σειρά συνεδρία με τίτλο «προκλήσεις της φυτοπροστασίας στις στρατηγικές καλλιέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα συμβατικά προϊόντα φυτοπροστασίας είναι και θα παραμείνουν σημαντικός καταλύτης στο μετασχηματισμό της γεωργίας προς τη νέα εποχή και απαραίτητο εργαλείο στα χέρια των παραγωγών προκειμένου να παράξουν την απαιτούμενη τροφή. Η απώλεια αρκετών δραστικών ουσιών στην Ευρώπη στερεί πολύτιμες λύσεις από τους αγρότες και δημιουργεί μεγάλα κενά στην φυτοπροστασία σημαντικών και στρατηγικών καλλιεργειών. Θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσει να παραμείνει η γεωργία βιώσιμη και παραγωγική αν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα προϊόντα φυτοπροστασίας, που σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και τα βιολογικά σκευάσματα θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις».

agribusiness_image1

Ειδικό αφιέρωμα έλαβε χώρα την τελευταία μέρα του συνεδρίου για την περιοχή της Θεσσαλίας, λόγω των πρόσφατων καταστροφών που επέφερε η κακοκαιρία Daniel. Παρουσιάσθηκε η υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή, οι επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο, στην αγροτική παραγωγή και στην τοπική οικονομία, ενώ στη συνέχεια αναλύθηκαν τα άμεσα μέτρα και οι απαιτούμενες ενέργειες για την επούλωση, εξομάλυνση και αντιμετώπιση νέων κινδύνων στην περιοχή, καθώς και το μοντέλο αναδιάρθρωσης για την ανάταξη και αναζωογόνηση της Θεσσαλίας. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να στηριχθεί η περιοχή της Θεσσαλίας, κυρίως από την πολιτεία και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από όλους μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως χαρακτηριστικά βροντοφώναξε ο Γιώργος Ποντίκας και συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες: «Είμαστε όλοι Θεσσαλοί»!