Potato Science: Η επιστήμη στην καλλιέργεια της πατάτας
Η Syngenta ξεκινάει από φέτος μία σειρά εκπαιδεύσεων υπό τη σκέπη της Potato Science με κύριο στόχο την αρωγή του σύγχρονου γεωπόνου και παραγωγού ώστε να διασφαλίσουμε υψηλότερη παραγωγή και προστασία στην καλλιέργεια της πατάτας με βιώσιμο τρόπο.
Ξεκινάμε με το πρώτο άρθρο μας όπου θα κάνουμε μία εισαγωγή με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις εκτάσεις, τις κυριότερες χώρες παραγωγής καθώς και τα στοιχεία των εξαγωγών.
Η καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα
Η πατάτα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της Ελληνικής γεωργίας με τρεις κύριες φυτεύσεις :
- Την καλοκαιρινή
- Την ανοιξιάτικη
- Και την φθινοπωρινή
Και συνολική έκταση από 200 ως 250 χιλιάδες στρέμματα.
Με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική ήρθε στην Ευρώπη πολλά χρόνια αργότερα και ακόμα πιο μετά στην Ελλάδα περίπου το 1820.Η χρήση της διαδόθηκε πολύ γρήγορα και πλέον αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο και αγαπητό τρόφιμο.
Οι κυριότερες χώρες παραγωγής πατάτας στην Ευρώπη είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και ακολουθούν η Πολωνία και η Αγγλία.
Πορεία εξαγωγών και εισαγωγών
Η μεγαλύτερη ποσότητα της παραγόμενης πατάτας καταναλώνεται στη Ελληνική αγορά όπου και είναι ελλειμματική.
Όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα τη τελευταία δεκαετία είχαμε αύξηση των εξαγωγών ενώ το 2022 είχαμε μία σημαντική μείωση κατά 20% με παράλληλη αύξηση των εισαγωγών κατά 35%.
Το 2023 ήταν όμως μία πολύ καλή χρονιά για την εμπορική πορεία της πατάτας αλλά λόγω των περιβαλλοντικών συνθήκων αντιμετωπίσαμε σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τους εχθρούς και τις ασθένειες αλλά και όσον αφορά την ποιότητα και το ύψος παραγωγής.
Στο επόμενο άρθρο μας θα αναλύσουμε τεχνικές και προτάσεις για το καλύτερο ξεκίνημα της καλλιέργειας γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!
Μανώλης Δελημπαλταδάκης,
Marketing Manager Κηπευτικών, Syngenta Hellas