Χρυσό Βραβείο για τη Syngenta Hellas στο διαγωνισμό Environmental Awards 2016

Εκδηλώσεις

H Syngenta Hellas έλαβε για δεύτερη φορά μέρος στο διαγωνισμό που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια η εταιρία Boussias Communications (www.boussiasconferences.gr), με τίτλο Environmental Awards (www.environmentalawards.gr). Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά και αξιολογεί, επιβραβεύει και αναδεικνύει βέλτιστες πρακτικές, διαδικασίες ή πρωτοβουλίες για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Αειφορία, από Επιχειρήσεις, Οργανισμούς και Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.
 
Στις 20 Δεκεμβρίου 2016, σε μία κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, περισσότερα από 300 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι Δημόσιων Φορέων παρακολούθησαν την απονομή βραβείων στις καλύτερες πρακτικές της χώρας για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Aειφορία, οι οποίες διακρίθηκαν μέσω αδιάβλητης διαδικασίας, από ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή επιστημόνων και experts σε θέματα περιβάλλοντος.
 
Στο διαγωνισμό Environmental Awards 2016, η Syngenta Hellas ΑΕΒΕ έλαβε μέρος και διαγωνίστηκε στην Ενότητα: Resource Sustainability – Ενότητα βράβευσης: Sustainable Agriculture – Κατηγορία: Sustainable Agriculture, που αφορά σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένες περιβαλλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες που συνδέονται με τη γεωργική δραστηριότητα ή έχουν αναπτύξει καινοτόμες πρακτικές συνυφασμένες με τον ορισμό της Αειφόρου Γεωργίας.

Η Syngenta Hellas, στη συγκεκριμένη κατηγορία που διαγωνίστηκε, διακρίθηκε στην 1η θέση με το πολύ τιμητικό βραβείο “GOLD AWARD”.
 
Η εταιρία μας βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή για το σύστημα HELIOSEC – Μια αποτελεσματική πρόταση για τη διαχείριση στον αγρό των υγρών αποβλήτων που περιέχουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
 
Το Heliosec μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων σε επίπεδο αγρού με έναν βιώσιμο και απλό τρόπο. Το σύστημα αποτελείται ουσιαστικά από μία δεξαμενή, όπου τα υγρά απόβλητα μπορούν να συγκεντρωθούν. Μέσω της φυσικής διαδικασίας της εξάτμισης και της επίδρασης του ηλίου και του ανέμου το νερό εξατμίζεται, αφήνοντας πίσω μονάχα τα υπολείμματα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως στερεά υπολείμματα.
 

Το σύστημα Heliosec είναι απλό, αποτελεσματικό και ασφαλές στη χρήση του: απαιτεί ελάχιστη συντήρηση, η ποσότητα των στερεών αποβλήτων που απομένουν στο τέλος είναι μικρή, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλύτερη αξιολόγηση και κατανάλωση νερού στην αγροτική εκμετάλλευση.
 
Το σύστημα Heliosec παρέχει μια μακροπρόθεσμη λύση για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων σε επίπεδο αγρού και την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • βοηθά στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων προς διάθεση, λόγω της εξάτμισης του υγρού
  • επιτρέπει τη διαχείριση αποβλήτων που περιέχουν μίγματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων και άλλα απόβλητα, εκτός από έλαια τα οποία σχηματίζουν ένα στρώμα που εμποδίζει την εξάτμιση
  • προσαρμόζεται στις ανάγκες των αποβλήτων που χρειάζονται διαχείριση, καθώς είναι διαθέσιμο σε δύο μεγέθη – δεξαμενή 2μ x 2μ, με ικανότητα αποθήκευσης ~1600 λίτρα και δεξαμενή 2μ x 3μ, με ικανότητα αποθήκευσης ~ 2500 λίτρα.

Εφαρμογή στην Ελλάδα

Το σύστημα Heliosec εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στην περιοχή της Χαιρώνειας (Βοιωτία), στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος Ecopest (www.ecopest.gr).

Σήμερα, με πρωτοβουλία της Syngenta και σε συνεργασία με επαγγελματίες αγρότες και συνεργάτες στην διατροφική αλυσίδα, έχουν ήδη μοιραστεί και εγκατασταθεί πάνω από 30 συστήματα Heliosec σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το σύστημα Heliosec αποτελεί μια έξυπνη και πρακτική λύση για τον αγρότη, στα πλαίσια της Υπεύθυνης και Αειφόρου Γεωργίας, που ενσωματώνει τα μέτρα προστασίας του νερού στις γεωργικές πρακτικές.

Παραδείγματα εγκατεστημένων συστημάτων στην Ελλάδα:

Ακόντιο ΒοιωτίαςΘούριο Βοιωτίας

Η Syngenta είναι μια από τις παγκοσμίως κορυφαίες εταιρίες με περισσότερους από 27.000 εργαζόμενους σε πάνω από 90 χώρες, αφιερωμένoυς στον σκοπό μας: ‘’Να φέρουμε το δυναμικό των φυτών στη ζωή’’. Μέσω επιστήμης παγκόσμιας κλάσης, διεθνούς παρουσίας και δέσμευσης στους πελάτες μας, βοηθάμε στην αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, προστατεύοντας το περιβάλλον και βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα της ζωής.