Ημερίδα για την καταπολέμηση της Tuta absoluta

Εκδηλώσεις

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα αφιερωμένη στην ορθολογική καταπολέμηση του λεπιδοπτέρου Tuta Absoluta διοργάνωσε η Syngenta το Σάββατο 11 Μαρτίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στο προσκήνιο τα δύο εντομοκτόνα της εταιρείας, Affirm 095 SG και Voliam Targo 063 SC, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα κατά του συγκεκριμένου εχθρού παρέχοντας την ασφάλεια που επιζητά ο σύγχρονος παραγωγός στην καλλιέργεια της θερμοκηπιακής τομάτας.

Στον κατάμεστο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Αquila Atlantis παρευρέθηκαν πλήθος γεωπόνων από όλη την Ελλάδα, ενώ στο ακροατήριο παρόντες ήταν ο κ. Φ. Κουρεμπές (Πρόεδρος ΕΛΓΑ), ο κ. Νίκος Στουπής (πρώην Γ.Γ. ΥπΑΑΤ) καθώς και εκπρόσωποι από επιστημονικούς φορείς και το κέντρο περιφερειακού ελέγχου Κρήτης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Campaign Manager Κηπευτικών της Syngenta κ. Μανώλης Δελημπαλταδάκης, ενώ βασικός ομιλητής ήταν ο ερευνητής Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης.

Την εκδήλωση άνοιξε o Γενικός Διευθυντής Syngenta Mediterranean, κ. Matko Mesic ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, παρουσιάζοντας στοιχεία δραστηριότητας της Mediterranean Commercial Unit της Syngenta που δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, Αλβανία, Κόσσοβο, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία Ερζεγοβίνη).

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Διευθυντής Πωλήσεων Syngenta South, κ. Γιώργος Ποντίκας για να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό και να αναφερθεί στη στρατηγική της εταιρείας στο σημερινό οικονομικά περιβάλλον και τη συνεισφορά της Syngenta στον αγροτικό τομέα μέσω επενδύσεων αλλά και εξαγωγών του εργοστασίου της εταιρείας που έχει έδρα στα Οινόφυτα Αττικής

Το εισαγωγικό μέρος της εκδήλωσης ολοκλήρωσε ο κ. Κώστας Οικονομίδης Διευθυντής Marketing Mediterranean παρουσιάζοντας το «Σχέδιο Καλής Ανάπτυξης» της Syngenta, που αποτελείται από έξι δεσμεύσεις - στόχους της εταιρίας για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης Γεωργίας με σεβασμό στους φυσικούς πόρους αλλά και μία σύντομη αναφορά σε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την σημαντικότητα της καλλιέργειας της τομάτας στην Ελλάδα.

Τo κυρίως μέρος της εκδήλωσης άνοιξε με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκη, ο οποίος παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα ως προς την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων σε πληθυσμούς Tuta absoluta.

Ο κ. Ροδιτάκης παρουσίασε συνοπτικά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε, τα οποία κατηγοριοποιούν τα υφιστάμενα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κατά της Τuta στην ελληνική αγορά σε: Α) εντομοκτόνα με υψηλή αποτελεσματικότητα, Β) εντομοκτόνα με ενδείξεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας από την Tuta και Γ) Εντομοκτόνα με χαμηλή - μεσαία αποτελεσματικότητα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Campaign Manager Κηπευτικών της Syngenta κ. Μανώλης Δελημπαλταδάκης, υπεύθυνος για το κομμάτι της φυτοπροστασίας των κηπευτικών. Ο κ. Δελημπαλταδάκης παρουσίασε μια σειρά ερευνητικών δεδομένων από δοκιμές της Syngenta ως προς τους παράγοντες που ευνοούν την αύξηση των πληθυσμών της Tuta ενώ η κα. Αναστασία Καζαντζίδου, Υπεύθυνη Τεχνικού Τμήματος Φυτοπροστασίας, έκανε αναφορά στα πειραματικά αποτελέσματα της Syngenta.

Συγκεκριμένα το Affirm 095 SG και Voliam Targo 063 SC μετά από πειράματα που έγιναν σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τον Δρ. Εμμανουήλ Ροδίτάκη σε άτομα Tuta Absoluta L2 προνυμφικού σταδίου, έδωσαν τις υψηλότερες αποτελεσματικότητες με 100% και 99,2% αντίστοιχα.

Στο τελευταίο κομμάτι της παρουσίασης ο κ. Δελημπαλταδάκης παρουσίασε το προτεινόμενο πρόγραμμα ορθολογικής αντιμετώπισης της Tuta και των λεπιδόπτερων, το οποίο περιλαμβάνει 12 ψεκασμούς συνολικά (6x2), με εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού τρόπου δράσης (ΜοΑ) ανά εφαρμογή.

Με το προτεινόμενο πρόγραμμα ακολουθούνται οι βασικές αρχές του IRAC χρησιμοποιώντας σκευάσματα που έχουν την υψηλότερη αποτελεσματικότητα με την μικρότερη, δυνατή, ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με ερωτήματα που τέθηκαν στους ομιλητές της εκδήλωσης από τους παρευρισκόμενους.