Hellas

You are here

5000 ημέρες χωρίς ατύχημα

Νέα
20.01.2015

Στις 16 Δεκεμβρίου 2014, το εργοστάσιο των Οινοφύτων γιόρτασε ένα σημαντικό επίτευγμα στο οποίο συμμετείχαν και συνέβαλαν εξίσου όλοι οι εργαζόμενοι: 5.000 ημέρες ή 1.500.000 εργατοώρες χωρίς να έχει αναφερθεί κανένα ατύχημα.

Με μερικούς απλούς και σύντομους υπολογισμούς, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως το το ρεκόρ αυτό κρατάει από το 2000, έτος της ίδρυσης της Syngenta. Πολλά πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει στην εταιρεία από την εποχή εκείνη, αλλά η αντίληψη των εργαζομένων στο εργοστάσιο των Οινοφύτων σχετικά με την ασφάλεια έχει παραμείνει ανέπαφη.

Οι εργαζόμενοι στα Οινόφυτα γνωρίζουν πολύ καλά πως κάθε φορά που βάζουν ένα στόχο, κάνουν τα πάντα για να τον πετύχουν. Πέτυχαν να γίνει το εργοστάσιο regional με το 85% της παραγωγής να είναι εξαγόμενο. Έγιναν ειδικοί στα προϊόντα μικρού μεγέθους καθώς και στις συσκευασίες «one-dose», οι οποίες κέρδισαν το Regional Syngenta Award στην κατηγορία Health through Action. Παράγουν όλες τις μικρές συσκευασίες, όχι μόνο πολύ αποτελεσματικά, αλλά και με πολύ υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης για τους πελάτες.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν κρατήσει τα Health Safety Environmental Quality standards στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους και ουδέποτε αναφέρθηκε κάποιο συμβάν ή παράπονο όσον αφορά την ποιότητα. Έχουν λάβει τις αντίστοιχες ISO πιστοποιήσεις για την ποιότητα, την περιβαλλοντική και εργασιακή υγεία.
 

Το πιο πρόσφατο επίτευγμα


Ο Νίκος Τσιλιμπέρδης, Διευθυντής του εργοστασίου εξηγεί: «Το τελευταίο επίτευγμα που γιορτάσαμε είναι κάτι που οφείλαμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας και στην εταιρεία: 5.000 ημέρες χωρίς ατύχημα», και συνεχίζει: «Η επιτυχία αυτή έγινε πραγματικότητα μέσα από την αφοσίωση, το ομαδικό πνεύμα, την εμπλοκή και την συνέπεια όλων των εργαζομένων του εργοστασίου.»

Όλοι οι εργαζόμενοι, σε όλα τα επίπεδα, είναι αφοσιωμένοι στο να ακολουθούν τις διαδικασίες και τις προτεραιότητες της εταιρείας. «Όλοι μας πιστεύουμε πραγματικά πως μέσω της ασφάλειας μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον ενώ παρέχουμε προϊόντα απαράμιλλης ποιότητας στους πελάτες μας». «Το ομαδικό πνεύμα είναι τόσο διάχυτο που όλοι αισθάνονται σαν μέλη μιας οικογένειας, κάνοντας τη συνεργασία μεταξύ μας εύκολη. Έχουμε ένα κοινό όραμα, ξεκάθαρη ροή πληροφοριών και ο καθένας μας γνωρίζει τι πρέπει να γίνει, αλλά και πότε πρέπει να γίνει το καθετί, προκειμένου να υποστηρίξει ο ένας τον άλλο και να πετύχουμε τους στόχους μας.»

Το motto του εργοστασίου των Οινοφύτων είναι «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Οι επιτεύξιμοι στόχοι είναι πάντα μέρος της δουλειάς. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν την «μεγάλη εικόνα» αλλά είναι τα μικρότερα ορόσημα τα οποία δίνουν το κίνητρο και την ενέργεια για να προχωρήσουμε μπροστά.
 

Η εμπλοκή και η συμμετοχή είναι τα κλειδιά της επιτυχίας


Όλοι οι εργαζόμενοι πιστεύουν πως η ασφάλεια και η ποιότητα δεν αποτελούν ευθύνη μόνο για του τμήματος HSEQ και της διοίκησης, αλλά είναι ευθύνη του καθενός ξεχωριστά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να στείλουν στη διοίκηση γραπτώς τις προτάσεις τους για την βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας, ενώ η κάθε πρόταση λαμβάνεται εξίσου σοβαρά υπόψη. Ο Νίκος Τσιλιμπέρδης εξηγεί: «Πολλές από αυτές τις προτάσεις έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα, και αυτό αυξάνει το αίσθημα εμπλοκής, το κίνητρο της ομάδας, αλλά και το αίσθημα ιδιοκτησίας, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό για την διατήρηση της ασφάλειας και της ποιότητας».

Επιπλέον, το εργοστάσιο επιζητά της εμπλοκή των εργαζομένων στους εσωτερικούς ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιούνται κάθε δίμηνο. Δύο χειριστές από την παραγωγή, ένας από το engineering, ένας από την αποθήκη και ένας από την διαχείριση, σχηματίζουν μια ομάδα κάτω από το HSEQ η οποία θα ηγείται του εσωτερικού ελέγχου του εργοστασίου. Ο Νίκος Τσιλιμπέρδης καταλήγει: «Εμπλέκοντας τους εργαζόμενους του εργοστασίου κατά αυτόν τον τρόπο στη διαδικασία του ελέγχου, δίνεται στον καθένα η ευκαιρία της εμπειρίας των αρχών που πρεσβεύει το HSEQ και η δυνατότητα να εμβαθύνει στα στάνταρ ποιότητας και ασφάλειας. Η εμπειρία αυτή δεν είναι χρήσιμη μόνο για τους ίδιους• μεταφέρεται στον χώρο της παραγωγής αλλά και τους συναδέλφους τους. Είναι σαν να υπάρχουν εργαζόμενοι του τμήματος HSEQ παντού ανά πάσα στιγμή.»

Συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου των Οινοφύτων για αυτό το σπουδαίο επίτευγμα!