Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την καταπολέμηση του Σιδηροσκούληκου

Στο χωράφι
potsciencelogo

Τα σιδηροσκούληκα και άλλοι εχθροί εδάφους μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές απειλές σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των καλλιεργειών και όπως είναι γνωστό κάποιες παραδοσιακές λύσεις φυτοπροστασίας δεν θα υπάρχουν πλέον στην αγορά.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι εχθροί εδάφους

Οι πλέον επιζήμιοι εχθροί εδάφους είναι τα είδη των σιδηροσκούληκων, Agriotes obscurus, A. lineatus και A. Sputator τα οποία προσβάλλουν είτε τις ρίζες είτε τους κονδύλους.

 

Στην περίπτωση της πατάτας δημιουργούν στενές στοές αρκετών χιλιοστών σε βάθος και όταν η προσβολή είναι έντονη τα φυτά ξηραίνονται.

 

Το βάθος που απαντώνται στο έδαφος ποικίλει ανάλογα των συνθηκών. Βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το έδαφος συνήθως την άνοιξη-φθινόπωρο, περιόδους στις οποίες προκαλούν και τις περισσότερες ζημιές.

Καταπολέμηση

Παρακολούθηση πληθυσμών

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος στο χωράφι πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση για το τρόπο καταπολέμησης αυτού του σημαντικού εχθρού.

Μετά από πειραματισμό καταλήξαμε ότι ο σωστότερος τρόπος, για να το πετύχουμε είναι η παρακολούθηση των πληθυσμών των προνυμφών που βρίσκονται στο έδαφος χρησιμοποιώντας ειδικές παγίδες όπου εξετάζουμε την ύπαρξη Σιδηροσκούληκου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την σύνθεση και εγκατάσταση των παγιδών, επικοινωνήστε με την ομάδα τεχνικής υποστήριξης της εταιρίας μας.

wireworm_baits

 

Χημική καταπολέμηση

Μετά την απόσυρση δραστικών ουσιών για την καταπολέμηση αυτών των εχθρών ανοίγει μία νέα σελίδα στην προστασία των καλλιεργειών.

Το Force Evo είναι η νέα καινοτόμα λύση της Syngenta  που συνδυάζει υψηλή εντομοκτόνο δράση και θρέψη αφού είναι εμπλουτισμένο με σημαντικά θρεπτικά στοιχεία για την καλύτερη ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Πιο συγκεκριμένα περιέχει το πυρεθρινοειδές δραστικό tefluthrin που χαρακτηρίζεται για την υψηλή αποτελεσματικότητα του στα έντομα, λόγω του διπλού τρόπου δράσης του, αφ’ ενός με επαφή και κατάποση και αφ’ ετέρου με την έντονη εντομοαπωθητική του δράση λόγω της πολύ υψηλής τάσης ατμών.

forceevo-tasi-atmwn-low
4000 φορές μεγαλύτερη τάση ατμών που εξασφαλίζει καλύτερη διάχυση του δραστικού μέσα στο έδαφος

 

Τα θρεπτικά στοιχεία (Starters) που περιέχει, βοηθούν τα φυτά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους, στη δημιουργία ριζικού συστήματος αλλά και στην αντοχή τους σε συνθήκες στρες.

Συγκεκριμένα περιέχει μία σχέση αμμωνιακών 10  : φωσφορικών 44 (ΜΑΡ) η οποία αποτελεί το καλύτερο συνδυασμό λόγω της υψηλής διαλυτότητας του φωσφόρου, της βραδύτερης αποδέσμευσης αμμωνιακών αλλά και του ότι δεν επηρεάζει το ΡΗ.

Επίσης περιέχει μαγγάνιο (3%) και ψευδάργυρο (2%) τα οποία αποτελούν 2 από τα 6 βασικά ιχνοστοιχεία, σημαντικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών και τα οποία καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

 

Αύξηση παραγωγής από 5 - 9% σε σχέση με την πρακτική του παραγωγού

 

Η καινοτόμος σύνθεση του παρέχει υψηλή προστασία στις καλλιέργειες και βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του συγκομιζόμενου προϊόντος.

Επιπλέον το Force Evo εκτός από την πατάτα έχει έγκριση χρήσης για πολλές καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και για εκτατικές καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι.

Η νέα σελίδα στην προστασία των καλλιεργειών ήρθε.

Force Evo Μία επιλογή Χωρίς Διλήμματα!!

Δελημπαλταδάκης Μανώλης

Marketing Manager Κηπευτικών καλλιεργειών και πατάτας