Hellas

You are here

Share page with AddThis

Οι καλύτερες πρακτικές για τη σωστή εγκατάσταση της καλλιέργειας της πατάτας

Στο χωράφι
03.03.2020

Η πατάτα αποτελεί μία από της σημαντικότερες καλλιέργειες της Ελληνικής γεωργίας με τρεις κύριες φυτεύσεις, την καλοκαιρινή, την ανοιξιάτικη, και την φθινοπωρινή, και συνολική έκταση από 200 ως 250 χιλιάδες στρέμματα. Με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική ήρθε στην Ευρώπη πολλά χρόνια αργότερα και ακόμα πιο μετά στην Ελλάδα περίπου το 1820. Η χρήση της διαδόθηκε πολύ γρήγορα και πλέον αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο και αγαπητό τρόφιμο.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της καλλιέργειας είναι οι πρακτικές που ακολουθούνται πριν και κατά την εγκατάσταση οι οποίες αφορούν:

  • Την σωστή προετοιμασία του εδάφους
  • Την θρέψη- λίπανση
  • Τη χρήση υγειούς πολλαπλασιαστικού υλικού
  • Και τη ζιζανιοκτόνα

Επένδυση κονδύλων

Η επένδυση των κονδύλων της πατάτας με τη χρήση μυκητοκτόνων και εντομοκτόνων σκευασμάτων είναι μια πολύ σημαντική πρακτική που πετυχαίνει την προστασία του σπόρου από εδαφογενείς μύκητες και έντομα. Ένας καλά προστατευμένος σπόρος βάζει τα θεμέλια για την εγκατάσταση ενός υγιούς και παραγωγικού φυτού.

Κατά τη διαδικασία της σποράς οι παραγωγοί πατάτας μπορεί να προκαλέσουν πληγές στο σπόρο οι οποίες αποτελούν φυσικά ανοίγματα για την είσοδο ενός μύκητα που παρασιτεί στο έδαφος. Ο κίνδυνος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος στις περιπτώσεις εκείνες που χρησιμοποιείται κομμένος σπόρος κατά τη σπορά. Το κηρώδες στρώμα σουβερίνης που παράγεται λίγες ημέρες αργότερα από το φυτό σαν φυσική άμυνα για το κλείσιμο των ανοιγμάτων αυτών, δεν μπορεί να κλειδώσει έξω επαρκώς τους μύκητες που υπάρχουν στο έδαφος.

Η χρήση των επενδυτικών μυκητοκτόνων εμποδίζει την εγκατάσταση και ανάπτυξη των παθογόνων αυτών μειώνοντας παράλληλα και την πιθανότητα εγκατάστασης βακτηριακών προσβολών που προσβάλουν δευτερογενώς την καλλιέργεια. Το Influx 100 FS είναι ένα ευρέως φάσματος μυκητοκτόνο, που προσφέρει εξαιρετική προστασία στους κονδύλους της πατάτας από τις εδαφογενείς ασθένειες. Η υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι σημαντικών ασθενειών όπως την Ελμινθοσπρορίωση και τη Ριζοκτόνια προσφέρουν υψηλή προστασία από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης

Προστασία από έντομα εδάφους

Τα σιδηροσκώληκα (Agriotes spp.) αποτελούν την κυριότερη απειλή όσον αφορά τις προσβολές των κονδύλων κατά την εγκατάσταση της καλλιέργειας. Τη σημαντικότερη ζημιά προκαλούν οι προνύμφες που τρέφονται αρχικά με τους κονδύλους στο έδαφος και αργότερα με τα νεαρά σπορόφυτα δαγκώνοντας το λαιμό κοντά στο έδαφος και τις ρίζες. Στους κονδύλους ανοίγουν μικρές τρύπες στην επιφάνεια και εισέρχονται στο εσωτερικό δημιουργώντας εκτεταμένες στοές . Οι προσβεβλημένοι ιστοί μαυρίζουν, ενώ αποτελούν και πηγές εισόδου δευτερογενών μολύνσεων από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς (μύκητες, βακτήρια). Σε έντονη προσβολή το ριζικό σύστημα καταστρέφεται εντελώς και το φυτό κόβεται ή σπάει.
 
Η χρήση σκευασμάτων με υψηλή τάση ατμών είναι κλειδί επιτυχίας για την υψηλότερη προστασία των κονδύλων.
 
Το Force Evo είναι το νέο καινοτόμο πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο για τον έλεγχο παρασίτων εδάφους εμπλουτισμένο με λιπαντικά στοιχεία που απογειώνουν την καλλιέργεια. Η δραστική ουσία Tefluthrin έχοντας την υψηλότερη τάση ατμών αλλά και έντονη απωθητική δράση ,διασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο συνδυασμός με λιπαντικά στοιχεία με υψηλό φωσφορικό τίτλο (starters) βοηθούν στην εγκατάσταση και προωθούν τη δημιουργία ικανοποιητικού στελέχους και εκτεταμένου ριζικού συστήματος.
 
Το Force Evo περιέχει ενεργές μικροκάψουλες με μοναδικά χαρακτηριστικά και πολλαπλά οφέλη:

  • Ιδανική σχέση (10:44) μεταξύ αμμωνιακών και φωσφόρου
  • Υψηλή συγκέντρωση άμεσα αφομοιώσιμου φωσφόρου υψηλής σημασίας κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας
  • Χρήσιμα Ιχνοστοιχεία (Mn 3%, Zn 2%) ώστε να αποφευχθούν τροφοπενίες και φαινόμενα ανταγωνισμού

Ζιζανιοκτονία

Τα ζιζάνια έχουν αρνητική επίδραση στην καλλιέργεια της πατάτας γιατί ανταγωνίζονται την καλλιέργεια σε φως, νερό, θρεπτικά στοιχεία και αποτελούν κύριους ξενιστές για έντομα και ασθένειες.
 
Τα ζιζάνια που εμφανίζονται πριν από το φύτρωμα της πατάτας είναι περισσότερο επιζήμια για την καλλιέργεια επιδρώντας στην ποσότητα και την ποιότητα της σοδειάς (Love et all 1995) ενώ παράλληλα έχουν αρνητική επίδραση στον αριθμό των σχηματιζόμενων κονδύλων αλλά και το μέγεθός τους (Nelson-Thoreson, Florida University 1981). Για αυτούς τους λόγους η προφυτρωτική (νωρίς) καταπολέμηση των ζιζανίων στην καλλιέργεια την πατάτας είναι σημαντική για να εξασφαλίσουμε από την αρχή τις σωστές προϋποθέσεις για μια γερή σοδειά
 
Η Syngenta διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο για την καταπολέμηση των ζιζανίων της πατάτας και προφυτρωτικά με το Arcade, Dual Gold και Boxer αλλά και μεταφυτρωτικά με το Zetrola. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε και το φάσμα δράσης των σκευασμάτων:
 
Ξεκίνησε την καλλιέργεια σου σωστά με τη βοήθεια μιας μεγάλης σειράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά, μεγιστοποιώντας τα κέρδη από το τελικό προϊόν.

Ζιζανιοκτονία Πατάτας