Οι καλύτερες πρακτικές για τη σωστή εγκατάσταση της καλλιέργειας της πατάτας

Στο χωράφι
Οι καλύτερες πρακτικές για τη σωστή εγκατάσταση της καλλιέργειας της πατάτας

Η πατάτα αποτελεί μία από της σημαντικότερες καλλιέργειες της Ελληνικής γεωργίας με συνολική έκταση από 200 ως 250 χιλιάδες στρέμματα σε τρεις κύριες φυτεύσεις.

Με γνώμονα την υψηλότερη προστασία, διακρίναμε τρία σημαντικά στάδια ανάπτυξης, όπου η καλλιέργεια της πατάτας, έχει διαφορετικές ανάγκες προστασίας και καλλιεργητικών χειρισμών.

Σε κάθε στάδιο ανάπτυξης έχουμε επιλέξει και προτείνουμε εξιδικευμενες λύσεις και προτάσεις για την  μέγιστη απόδοση.

Ξεκινάμε, σε αυτό το άρθρο, «το ταξίδι της πατάτας» με συμβουλές για τεχνικές στο στάδιο της προετοιμασίας και εγκατάστασης της καλλιέργειάς.

Σε αυτό το στάδιο οι προτάσεις αφορούν την ποιότητα & υγεία του σπόρου- κονδύλου καθώς και τους εχθρούς και ασθένειες εδάφους.

Επένδυση κονδύλων

Η επένδυση των κονδύλων της πατάτας με τη χρήση μυκητοκτόνων και εντομοκτόνων σκευασμάτων είναι μια πολύ σημαντική πρακτική που πετυχαίνει την προστασία του σπόρου από εδαφογενείς μύκητες και έντομα.

Ένας καλά προστατευμένος σπόρος βάζει τα θεμέλια για την εγκατάσταση ενός υγιούς και παραγωγικού φυτού.

Κατά τη διαδικασία της σποράς μπορεί να προκληθούν πληγές στο σπόρο οι οποίες αποτελούν φυσικά ανοίγματα για την είσοδο ενός μύκητα που παρασιτεί στο έδαφος.

Ο κίνδυνος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος στις περιπτώσεις εκείνες που χρησιμοποιείται κομμένος σπόρος κατά τη σπορά.

Το Influx 100 FS είναι ένα ευρέως φάσματος μυκητοκτόνο, που προσφέρει εξαιρετική προστασία στους κονδύλους της πατάτας από τις εδαφογενείς ασθένειες

Η υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι σημαντικών ασθενειών όπως την ελμινθοσπρορίωση και τη ριζοκτόνια προσφέρουν υψηλή προστασία από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης

Ένα νέο εργαλείο που προστέθηκε επιπλέον στην προστασία των κονδύλων είναι το Ortiva με προστατευτική και θεραπευτική δράση με έγκριση χρήσης τώρα και στην πατάτα για την καταπολέμηση της Ριζοκτόνιας με ταυτόχρονη  αύξηση ποιοτικών χαρακτηριστικών των κονδύλων.

Προστασία από έντομα εδάφους

Τα σιδηροσκώληκα (Agriotes spp.) αποτελούν την κυριότερη απειλή όσον αφορά τις προσβολές των κονδύλων κατά την εγκατάσταση της καλλιέργειας.

Τη σημαντικότερη ζημιά προκαλούν οι προνύμφες που τρέφονται αρχικά με τους κονδύλους στο έδαφος και αργότερα με τα νεαρά σπορόφυτα δαγκώνοντας το λαιμό κοντά στο έδαφος και τις ρίζες.

Στους κονδύλους ανοίγουν μικρές τρύπες στην επιφάνεια και εισέρχονται στο εσωτερικό δημιουργώντας εκτεταμένες στοές .

Οι προσβεβλημένοι ιστοί μαυρίζουν, ενώ αποτελούν και πηγές εισόδου δευτερογενών μολύνσεων από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς (μύκητες, βακτήρια). Σε έντονη προσβολή το ριζικό σύστημα καταστρέφεται εντελώς και το φυτό κόβεται ή σπάει.

Η χρήση σκευασμάτων με υψηλή τάση ατμών είναι κλειδί επιτυχίας για την υψηλότερη προστασία των κονδύλων.

Το Force Evo είναι το νέο καινοτόμο πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο για τον έλεγχο παρασίτων εδάφους εμπλουτισμένο με θρεπτικά στοιχεία που απογειώνουν την καλλιέργεια.

Η δραστική ουσία Tefluthrin έχοντας την υψηλότερη τάση ατμών αλλά και έντονη απωθητική δράση, διασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο συνδυασμός με λιπαντικά στοιχεία  με υψηλό φωσφορικό τίτλο (starters) βοηθούν στην εγκατάσταση και  προωθούν τη δημιουργία ικανοποιητικού στελέχους και εκτεταμένου ριζικού συστήματος.

Το Force Evo περιέχει ενεργές μικροκάψουλες με μοναδικά χαρακτηριστικά και πολλαπλά οφέλη:

  • Ιδανική σχέση (10:44)  μεταξύ αμμωνιακών και φωσφόρου
  • Υψηλή συγκέντρωση άμεσα αφομοιώσιμου φωσφόρου υψηλής σημασίας κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας
  • Χρήσιμα Ιχνοστοιχεία (Mn 3%, Zn 2%) ώστε να αποφευχθούν τροφοπενίες και φαινόμενα ανταγωνισμού

Ζιζανιοκτονία

Τα ζιζάνια έχουν αρνητική επίδραση στην καλλιέργεια της πατάτας  γιατί ανταγωνίζονται την καλλιέργεια  σε φως, νερό ,θρεπτικά στοιχεία και αποτελούν κύριους ξενιστές για έντομα και ασθένειες.

Τα ζιζάνια που εμφανίζονται πριν από το φύτρωμα της πατάτας είναι περισσότερο επιζήμια για την καλλιέργεια επιδρώντας στην ποσότητα και την ποιότητα της σοδειάς (Love et al 1995) ενώ παράλληλα έχουν αρνητική επίδραση στον αριθμό των σχηματιζόμενων κονδύλων αλλά και το μέγεθός τους (Nelson-Thoreson, Florida University 1981)

Για αυτούς τους λόγους η προφυτρωτική (νωρίς) καταπολέμηση των ζιζανίων στην καλλιέργεια την πατάτας είναι σημαντική για να εξασφαλίσουμε από την αρχή τις σωστές προϋποθέσεις για μια γερή σοδειά.

Η Syngenta διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο για την καταπολέμηση των ζιζανίων της πατάτας και προφυτρωτικά με το Arcade, Dual Gold και Boxer αλλά και μεταφυτρωτικά με το Zetrola.

Ξεκίνησε την καλλιέργεια σου σωστά με τη βοήθεια μιας μεγάλης σειράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά, μεγιστοποιώντας τα κέρδη από το τελικό προϊόν.