Η ολοκληρωμένη προστασία για τον περονόσπορο των κηπευτικών καλλιεργειών

Στο χωράφι
phytophthora_infestans_tomato2_main

Χαρακτηριστικά για να περιγράφουμε τη σοβαρότητα της προσβολής, που μπορεί να προκαλέσει, αξίζει να αναφερθεί από πού προέρχεται η λατινική ονομασία του περονόσπορου της πατάτας και των σολάνωδων καλλιεργειών.

Η ονομασία του ωομύκητα Phytopthora. Infestans προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «φυτό» και «φθορά», καθώς και από τη λατινική λέξη «infestans» που σημαίνει «Καταστρεπτικό», ενώ όλες μαζί (καταστρεπτική φθορά του φυτού) υποδηλώνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκαλείται στα φυτά από το συγκεκριμένο μύκητα. 

Στις καλλιέργειες των κηπευτικών υπάρχουν πολλά είδη περονόσπορων όπως στην περίπτωση των κολοκυνθοείδων ο Pseudoperonospora cubensis, στα σταυρανθή ο Peronospora parasitica ή στο μαρούλι ο Bremia lacucae και όλοι με καταστρεπτικές συνέπειες για τις καλλιέργειες.

Η ανάπτυξη και η εξάπλωσή της ευνοούνται από υψηλή υγρασία (σχετική υγρασία >90%) και θερμοκρασία 16-22 C.

Βιολογικός Κύκλος του Phytopthora. Infestans

phytofthora_infestans_cycle

Συμπτώματα - Προσβολές

Προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη όπως τα φύλλα, τα στελέχη και τους καρπούς.

Η προσβολή συνήθως ξεκινάει από τα φύλλα και επεκτείνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και στα υπόλοιπα φυτικά μέρη.

Τα συμπτώματα του μύκητα διαφέρουν ανά καλλιέργεια όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες.

bremia_lactucae
συμπτώματα σε φυτό μαρουλιού
cucumber_dm-21
συμπτώματα σε φύλλα φυτού αγγουριάς
phytophthora_infestans_tomato
συμπτώματα σε φύλλα και καρπούς φυτού τομάτας
phytophthora_infestans_tomato2
συμπτώματα σε φύλλα και καρπούς φυτού τομάτας

Μέτρα προστασίας

Λόγω ότι ο ωομύκητας μπορεί να επιβιώσει στο έδαφος σε υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας σημαντική είναι η απομάκρυνση και η καταστροφή τους.

Η χρήση υγειούς πολλαπλασιαστικού υλικού και η καταστροφή φυτών «εθελοντών» κρίνεται απαραίτητη για την ασφαλή εγκατάσταση της καλλιέργειας

Σημαντικός παράγοντας για τις επιμολύνσεις, από την συγκεκριμένη ασθένεια είναι η υψηλή σχετικά υγρασία και ο περιορισμένος αερισμός.

Για αυτό το λόγο προτείνονται αραιότερες φυτεύσεις και στις περιπτώσεις θερμοκηπίων ύπαρξη πλαϊνών αερισμών καθώς και οροφής.

Σημαντικός παράγοντας προστασίας αποτελεί και η επιλογή του σωστού γενετικού υλικού αφού πλέον υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις υβρίδια με ανοχές σε πολλά στελέχη του περονόσπορου, όπως στις περιπτώσεις του μαρουλιού ή και του σπανακιού

Όσον αφορά στη φυτοπροστασία, η υψηλή αποτελεσματικότητα εξαρτάται από:

  • ποια σκευάσματα χρησιμοποιούμε (τρόπος δράσης) και
  • πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε (συνθήκες, στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας)

Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη, πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και στις εναλλαγές προϊόντων με διαφορετικό τρόπο δράσης ώστε να αποφύγουμε προβλήματα ανθεκτικοτήτων.

  1. Έναρξη ψεκασμών στα πρώτα στάδια ανάπτυξης

Σε αυτό το στάδιο τα φυτά αναπτύσσονται τόσο γρήγορα ώστε μόνο λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή η νέα βλάστηση μένει χωρίς προστασία. Σε υψηλή πίεση μολύσματος ο κίνδυνος προσβολών στα φύλλα που δεν προστατεύονται επαρκώς είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Στα αρχικά στάδια ανάπτυξης του φυτού είναι προτιμότερο να γίνεται χρήση σκευασμάτων με διασυστηματική και διαλεσματική κίνηση. Το Orondis Ultra είναι το εξειδικευμένο εργαλείο καταπολέμησης του περονόσπορου στις καλλιέργειες των κηπευτικών και της αμπέλου.

Το μείγμα των δύο δραστικών αποδίδει μέγιστη προστασία, χωρίς προβλήματα ανθεκτικοτήτων.

 Το Orondis Ultra προστατεύει τη νέα βλάστηση που αναπτύσσεται γρήγορα σε αυτά τα στάδια της καλλιέργειας και έχει ανάγκη από συνεχή κάλυψη.

OrondisUltra Cycle

 

Εξίσου σημαντική είναι και η προστασία των φυτών και με σκευάσματα χαλκών, τα οποία παρέχουν προστασία σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενειών.

Η πρόταση μας είναι η χρήση του Coprantol Duo 28 WG, ενός μείγματος δύο μορφών χαλκού όπως του υδροξειδίου και οξυχλωριούχου χαλκού που μας εξασφαλίζουν άμεση και μακράς διάρκειας δράση.

 

  1. Κύρια φάση ανάπτυξης:

Όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της βλάστησης μειώνεται, συνιστάται η χρήση τοπικά διασυστηματικών ή διασυστηματικών μυκητοκτόνων. Αυτά τα προϊόντα εισχωρούν και κινούνται στο εσωτερικό των φύλλων προστατεύοντας και τη νέα βλάστηση με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά και θεραπευτικά.

Σε αυτά τα στάδια ανάπτυξης η ευελιξία χρήσης και η υψηλή αποτελεσματικότητα του καινοτόμου προϊόντος Revus 250 SC είναι ιδανική αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και χάρη στη διαλεσματική του δράση, αποτελεί το ιδανικό παρτενέρ για την εναλλαγή ψεκασμών μυκητοκτόνων για την προστασία κατά του περονόσπορου.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιπτώσεις η παράλληλη ύπαρξη περονόσπορου και Αλτερνάριας.

Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται για μία ολοκληρωμένη προστασία της καλλιέργειας η χρήση του νέου μείγματος Revus Top SC, το οποίο παρέχει υψηλή προστασία και στους δύο μύκητες.

Κλείνοντας για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση ενός τόσο σοβαρού παθογόνου χρειάζεται η σωστή πρόληψη με το συνδυασμό τεχνικών μέτρων και χρήση σκευασμάτων που εξασφαλίζουν την καλύτερη προστασία των καλλιεργειών.

Προστάτεψε την καλλιέργεια σου αποτελεσματικά με το πλήρες προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Syngenta.

 

 

Δελημπαλταδάκης Μανώλης

Campaign Manager Κηπευτικών καλλιεργειών