Tuta Absoluta: μια πολύ σοβαρή απειλή για την καλλιέργεια της τομάτας

Στο χωράφι

Εξέλιξη πληθυσμών

Λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, παρατηρείται αυξημένη πίεση πληθυσμών στις κυριότερες περιοχές καλλιέργειας τομάτας.

Πιο συγκεκριμένα παρατηρούνται στους αγρούς, αυξημένες πτήσεις ακμαίων αλλά και ωοτοκίας για αυτό προτείνεται η άμεση έναρξη ψεκασμών.

Σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτού του τόσο επιζήμιου εχθρού είναι ο συνδυασμός τεχνικών μέτρων προστασίας όπως η εγκατάσταση μαύρων παγίδων, η ύπαρξη εντομοστεγών δικτύων αλλά και προϊόντων φυτοπροστασίας με ορθολογικό τρόπο.

Στη Syngenta μέσα από συνεχή και εντατική έρευνα έχουμε καταλήξει και προτείνουμε την πληρέστερη πρόταση προστασίας της καλλιέργειας της τομάτας στους κυριότερους εντομολογικούς εχθρούς της.

 

Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα τους εχθρούς που αντιμετωπίζουμε με το καθένα από αυτά τα προϊόντα.

Σημαντικοί παράγοντες για την υψηλότερη προστασία είναι:

  1. Οι ψεκασμοί να πραγματοποιούνται αυστηρά σε μεσό-διαστημα 7-10 ημερών ανάλογα την πίεση πληθυσμών
  2. Το πρόγραμμα ψεκασμών να ξεκινάει πριν σημειωθούν προσβολές
  3. Να υπάρχει έλεγχος εξέλιξης πληθυσμών με παγίδες μαύρου χρώματος
  4. Να υπάρχουν εγκαταστημένα εντομολογικά δίκτυα
  5. Τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη να απομακρύνονται 

 

 

Η Syngenta πάντα πρωτοπόρος παρέχει λύσεις και προτάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε περιοχής αλλά και πλήρως συμβατές με τις υψηλές απαιτήσεις τόσο της γεωργικής παραγωγής αλλά και της εφοδιαστικής αλυσίδας αναπτύσσοντας τη γεωργία με βιώσιμο τρόπο.

Μανώλης Δελημπαλταδάκης

Manager Κηπευτικών, Syngenta Hellas