Ampligo: Καταπολέμηση πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι

Στο χωράφι

Για να έχουμε καλό έλεγχο του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι και αντίστοιχα αποτελεσματική καταπολέμηση, πρέπει να κάνουμε συχνούς και αποτελεσματικούς επιτόπιους ελέγχους στο χωράφι. Στόχος αυτών των ελέγχων είναι να εντοπίσουμε αν υπάρχει σκουλήκι, αλλά και το στάδιο των σκουληκιών, μια και ως γνωστό η πιο αποτελεσματική καταπολέμηση γίνεται στα πρώτα στάδια του εντόμου.

Προσβολή Πράσινου Σκουληκιού σε καλλιέργεια βαμβακιού. Φωτογραφία από Γιαννιτσά.

Για να εκτιμήσουμε σωστά την ύπαρξη του σκουληκιού σε ένα χωράφι, η πιο ενδεδειγμένη τακτική είναι να παρατηρούμε διασχίζοντας διαγώνια το χωράφι και ελέγχοντας τα βαμβακόφυτα στα καρύδια, άνθη και χτένια (ειδικά στο ανώτερο τμήμα του φυτού) για πιθανή προσβολή. Ανάλογα με το μέγεθος του χωραφιού θα πρέπει να ελέγξουμε σε 5-20 σημεία του χωραφιού τα τριγύρω φυτά και αν διαπιστώσουμε να υπάρχουν 5 και περισσότερα σκουλήκια σε 100 φυτά, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ζημιά έχει αρχίσει και είναι σε επίπεδο αξιόλογης προσβολής. Παράλληλα ελέγχουμε το μέγεθος/στάδιο των σκουληκιών. Ύπαρξη προνυμφών σε στάδιο μεγάλο (L4, L5) σημαίνει ότι είμαστε στο τέλος της γενεάς και γίνεται πολύ σημαντικό να εκτιμήσουμε σωστά για το πότε θα εμφανιστεί η επόμενη γενεά και να επέμβουμε δραστικά εκεί. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε κυρίως προνύμφες μικρού σταδίου (L1, L2) τότε η ανάγκη λήψης της σωστής απόφασης για ψεκασμό είναι ιδιαίτερα επείγουσα.

Στο σημαντικότατο πρόβλημα αυτό του πράσινου σκουληκιού, η πρόταση της Syngenta είναι να χρησιμοποιηθεί σωστά και έγκαιρα το Ampligo 150 ZC. Τα δύο δραστικά συστατικά του Ampligo (chlorantraniliprole + Lambda-cyhalotrine) μπορούν να προσφέρουν άμεση δράση (knock down) κατά των υπαρχόντων προνυμφών αλλά και μακράς διάρκειας δράση σε νεοεκκολαπτόμενες προνύμφες και προνύμφες που λαμβάνουν το φάρμακο τρώγοντας. Παράλληλα, λόγω των δύο δραστικών, έχει μειωμένο κίνδυνο δημιουργίας ανθεκτικότητας, συγκριτικά με τα σκευάσματα μίας δραστικής ουσίας. Το σωστό στάδιο εφαρμογής του Ampligo 150 ZC είναι «με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων» σύμφωνα και με την έγκριση, με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα και τη μέγιστη διάρκεια δράσης.

Έτσι το Ampligo 150 ZC προσφέρει κορυφαία προστασία από το πράσινο σκουλήκι και ενισχύει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας του βαμβακιού.