Minecto Alpha: Τα νέα δεδομένα στην προστασία των καλλιεργειών από έντομα και ιώσεις

Στο χωράφι

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονός παραγωγός έχουν πολλές διαστάσεις ξεκινώντας από τις εντονότερές πιέσεις από έντομα, τις ανθεκτικότητες από μη ορθολογική χρήση προϊόντων ΦΠ μέχρι την εμπορία και το marketing του τελικού παραγόμενου προϊόντος.

Τη φετινή περίοδο έχουν παρατηρηθεί εντονότερες προσβολές σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας από tuta absoluta και αλευρώδης, οπότε και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην καταπολέμηση τους και στην προστασία των καλλιέργειών.

Η Tuta Absoluta προκαλεί άμεσες οικονομικές ζημιές προσβάλλοντας όλα τα υπέργεια φυτικά μέρη του φυτού αλλά και τους καρπούς.

Ο αλευρώδης αποτελεί μία από τις κυριότερες απειλές μετάδοσης ιώσεων σε πολλές καλλιέργειες αλλά και σε έντονες πιέσεις όπου με εναποθέσεις μελιτωμάτων μειώνει τη φωτοσυνθετική ικανότητα αλλά και προκαλεί ποιοτική υποβάθμιση των καρπών.

Για την υψηλότερη προστασία των καλλιέργειών προτείνεται να ακολουθείται η ολοκληρωμένη καταπολέμηση αυτών των εχθρών τόσο με χρήση τεχνικών μέτρων προστασίας αλλά και χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Η εγκατάσταση εντομολογικών δικτιών στους αερισμούς και η χρήση κολλητικών παγίδων όπως και η υγιεινή του χώρου είναι πολύ σημαντικές.

Όσον αφορά τη φυτοπροστασία η εταιρεία μας διαθέτει το Minecto Alpha το οποίο αποτελεί το νέο πολυδύναμο όπλο, που παρέχει υψηλή προστασία έναντι αλευρώδη, αφίδας, λεπιδοπτέρων, λιριόμυζας, tuta absoluta και θρίπα, ενώ συγχρόνως περιορίζει την πιθανότητα εξάπλωσης ιώσεων σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.


Καλλιέργεια: Τομάτα Πηγή: 29 πειράματα στη ζώνη της Μεσογείου, Syngenta 2009-2013.

Μέσα από πολύχρονο πειραματισμό έχει αποδείξει την υψηλή του αποτελεσματικότητα αλλά και την συμβατότητα του με προγράμματα ολοκληρωμένης καταπολέμησης όπου χρησιμοποιούνται ωφέλιμα έντομα και βόμβινοι (μία μέρα κλείσιμο).

Ο συνδυασμός των δύο δραστικών αποδίδει υψηλότερη προστασία από ιώσεις αφού το Cyantraniliprole με την εντομοκτόνο δράση του μειώνει τους πληθυσμούς των εντόμων φορέων ιώσεων και το Acibenzolar-S-methyl δρα ως βιοδιεγέρτης μειώνει τη μετάδοση ιώσεων λόγω της ενεργοποίησης της φυσικής άμυνας των φυτών (SAR).

Ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ευελιξία εφαρμογής του, αφού δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής είτε με ψεκασμό φυλλώματος είτε μέσω του συστήματος άρδευσης.

Όσον αφορά τα μυζητικά έντομα διαθέτει ένα μοναδικό τρόπο δράσης (Μode of Action) αποτελώντας ένα εξαιρετικό εργαλείο διαχείρισης ανθεκτικοτήτων σε ένα πρόγραμμα εναλλαγής ψεκασμών.

Το ευρύ φάσμα και η μεγάλη διάρκεια δράσης του ,σύγχρονος με την προστασία που παρέχει σε ιώσεις αποτελεί το πλέον ολοκληρωμένο εργαλείο προστασίας των καλλιεργειών όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

ΚαλλιέργειαΑλευρώδειςΑφίδεςΛεπιδόπτεραΛιριόμυζαTuta AbsolutaΘρίπες
Τομάτα (Θ) 
Πιπεριά (Θ)  
Μελιτζάνα (Θ) 
Αγγούρι (Θ)  
Κολοκύθι (Θ)  
Καρπούζι (Θ)  
Μαρούλι (Υ)    
Πεπόνι (Θ)  

Πλέον στο οπλοστάσιο μας προστίθεται μία νέα καινοτόμος λύση που συνδυάζει και καλύπτει τις σημαντικότερες ανάγκες των κηπευτικών καλλιεργειών.