Πλησιάζοντας στην Ανθοφορία των Ροδάκινων

Στο χωράφι

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την ανθοφορία των πρώιμων ποικιλιών Ροδάκινου σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τις απαιτήσεις φυτοπροστασίας που προκύπτουν σε αυτές τις καλλιέργειες λίγο πριν την ανθοφορία,-κατά την διάρκεια καθώς και λίγο μετά την ανθοφορία.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες δρουν καταλυτικά όχι μόνο ως προς το χρόνο ανθοφορίας, αλλά και ως προς το εύρος της καθώς επηρεάζουν τις ώρες χαμηλών θερμοκρασιών που απαιτούνται έτσι ώστε να ‘’σπάσει’’ ο λήθαργος των οφθαλμών και να έχουμε μια σωστή ανθοφορία κα κατ’ επέκταση μια σωστή παραγωγή.

Καιρικές συνθήκες

Ο φετινός χειμώνας αποδείχθηκε σχετικά ήπιος, με υψηλές για την περίοδο θερμοκρασίες, οι οποίες ώθησαν πολλά δένδρα στο να αρχίσουν να λειτουργούν πιο νωρίς και σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγηθούν στο φούσκωμα των οφθαλμών ακόμη και στα τέλη Ιανουαρίου!

Οι φετινές θερμοκρασίες, δεν ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και δεν διάρκεσαν για ικανό χρονικό διάστημα. Είναι γνωστό, ότι τα δένδρα χρειάζονται μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών για να σπάσει ο λήθαργος των οφθαλμών. Το πόσο θα επιδράσει αυτό στην ανθοφορία και κατ’ επέκταση στην παραγωγή θα το διαπιστώσουμε σε μερικές ημέρες. Μέχρι τότε αλλά και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και λίγο μετά, πρέπει να προστατέψουμε την καλλιέργεια μας έτσι ώστε να μηδενίσουμε πιθανές απώλειες.

Ο χειμώνας εξακολουθεί να είναι ήπιος και έχουμε ανοιξιάτικες θερμοκρασίες ακόμη και τώρα. Τα δένδρα που είδαμε πρόσφατα σε Τύρναβο, σε Ημαθία αλλά ακόμη και στην κρύα Πέλλα μοιάζουν έτοιμα να ανθίσουν!

Λίγο πριν (την ανθοφορία)

Πριν την ανθοφορία θα έπρεπε να έχουμε κάνει τους χαλκούς μας (αρκετά νωρίς), αλλά και να φροντίσουμε για πιθανά ζητήματα με τον εξώασκο, με τα οποία ασχολούμαστε τώρα, έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα μετά. Οι λύσεις για τον εξώασκο είναι συγκεκριμένες, επιβάλλοντας ψεκασμούς πριν το άνοιγμα των μπουμπουκιών. Οι επιλογές είναι λίγες και συγκεκριμένες, οπότε επιβάλλονται 1,2 ή 3 σε κάποιες περιπτώσεις ψεκασμοί, ώστε να αποφύγουμε εικόνες σαν αυτές που είδαμε πριν από 3 χρόνια, κυρίως στην Ημαθία, με εκτεταμένες προσβολές από εξώασκο τον Απρίλιο και Μάιο. (βλ. φωτογραφία Νο 2). Την περίοδο αυτή είναι πλέον πολύ αργά  οπότε πρώτα απ’ όλα επιλέξτε λύσεις σίγουρες και εγκεκριμένες στο κατάλληλο στάδιο της καλλιέργειας.

 Φωτογραφία αρχείου Γιάννη Αβραμίδη

Ανθοφορία (προστατέψου τώρα από την Μονίλια)

Στην ανθοφορία συμβαίνουν πολλά ωραία πράγματα στο δένδρο μας, αλλά δυστυχώς είναι και η περίοδος που ξεκινούν και πολλές ασθένειες στην καλλιέργεια μας και δυστυχώς δεν την αφήνουν ήσυχη μέχρι την συγκομιδή!!

Η κύρια ασθένεια φυσικά είναι η Μονίλια. Μπαίνει στην ανθοφορία και δεν σταματάει εύκολα αν εισέρθει στην καλλιέργεια σε αυτό το στάδιο.

Το θέμα είναι το πώς τη διαχειριζόμαστε. Καταρχάς να πούμε ότι υπάρχουν 2 είδη Μονίλιας. Η Μονίλια του άνθους (M.laxa) και η Μονίλια του καρπού (M. fructicola). Υπάρχει και 3η, η οποία επίσης είναι του καρπού αλλά δεν απαντάται συχνά στην Ελλάδα (M. fructigena). Σίγουρα, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, επικρατεί η M.laxa αλλά σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη τόσο κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, όσο και αργότερα πάνω στο καρπίδιο, συνυπάρχουν και τα 2 είδη Μονίλιας. Τι σημαίνει αυτό;

Πρώτα από όλα ότι πρέπει να επιλέξουμε σκευάσματα φυτοπροστασίας που έχουν δράση και στα 2 είδη Μονίλιας.

Επίσης σημαίνει ότι επειδή επικρατεί κυρίως η Μονίλια του άνθους, το σκεύασμα θα πρέπει να είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίον αυτού του είδους Μονίλιας.

Ένα είναι βέβαιο, ότι όλα τα σκευάσματα, δεν καταπολεμούν και τα 2 είδη Μονίλιας και επίσης δεν είναι όλα πολύ αποτελεσματικά εναντίον της Μονίλιας του άνθους. Ευτυχώς βέβαια υπάρχουν δοκιμασμένα σκευάσματα που μας δίνουν λύσεις εδώ και πολλά χρόνια και είναι πολύ αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της καλλιέργειας, χωρίς να χρειάζεται  να καταφεύγουμε σε λύσεις που ενδείκνυνται για διαφορετικά στάδια της καλλιέργειας.

Πότε ψεκάζουμε λοιπόν;. Η φετινή ανθοφορία θα αρχίσει νωρίς, οι θερμοκρασίες δεν θα είναι πάρα πολύ ψηλές όμως για σημαντικό χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς η ανθοφορία θα είναι παρατεταμένη. Άρα καλό είναι συμβεί αυτό, να πάμε πιθανώς σε 2 ψεκασμούς μέσα στην ανθοφορία.

Το σύνηθες είναι σε κανονικές χρονιές (και για λόγους κόστους) να ψεκάζουμε μία φορά εκτός και αν έχουμε πολλές βροχές οπότε εκεί κάνουμε 2. Αλλά φέτος πιθανώς να πάμε σε 2 εφαρμογές λόγω παρατεταμένης ανθοφορίας. Τα άνθη μας θα είναι εκτεθειμένα δηλαδή για πολύ καιρό! Οπότε μπορεί να χρειαστούμε 2 εφαρμογές στο 30% και στο 80% της ανθοφορίας. Αν όμως δεν συμβεί αυτό τελικά, η μία εφαρμογή περίπου στο 40-50% της ανθοφορίας ίσως σταθεί αρκετή.

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε μυκητοκτόνα που μας δίνουν λύσεις διαχρονικά σε αυτό το στάδιο και αποτελούν σίγουρες λύσεις με εγγύηση.

Φυσικά εδώ έχουμε και έναν ακόμη κίνδυνο. Ένα πιθανός παγετός στην ανθοφορία μπορεί να κάψει τα άνθη, τα οποία έχουν εκπτυχθεί νωρίς χρονικά. Ναι είναι ένα ζήτημα αυτό και δεν θέλουμε να συμβεί. Προτείνω να πάμε στα σίγουρα για να προστατευτούμε.

Όσον αφορά Syngenta η λύση είναι μία και διαχρονική. Είναι το Chorus.

To Chorus 50 WG είναι το δημοφιλέστερο διαχρονικό μυκητοκτόνο για την καταπολέμηση της Μονίλιας ανθέων και καρπών με πλήρη και γρήγορη κάλυψη όλου του φυτού εναντίον της Μονίλιας.

Η επιλογή του Chorus, αποτελεί το βασικό εργαλείο για τον Ροδακινοκαλλιεργητή, για να προστατέψει την καλλιέργεια του στο ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας και αποτελεί εγγυημένη και αποτελεσματική λύση εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούνται, ροδάκινα, νεκταρίνια αλλά και κεράσια.

Λίγο μετά (την ανθοφορία)

Η ανθοφορία είναι στα τελειώματα της, έχουμε πτώση πετάλων και είμαστε πολύ κοντά να δούμε τους πρώτους μικρούς καρπούς στο Ροδάκινο μας. Με σωστούς ψεκασμούς, έχουμε προστατευτεί από την Μονίλια, αλλά αρχίζουν να εμφανίζονται νέα προβλήματα εχθροί και ασθένειες. Η θερμοκρασία βέβαια έχει ανέβει, οπότε αρχίζουν και ξυπνάνε τα έντομα. Θα δούμε πιθανώς αφίδες στην καλλιέργεια μας, θα κάνουμε τις εφαρμογές μας και για αυτές, αλλά θα πάμε να δούμε τα πρώτα φυλλαράκια μας στην καλλιέργεια, θα τα δούμε από πάνω, πεντακάθαρα, θα τα γυρίσουμε από κάτω….ουπς τι είναι αυτό; Ένας πλεγμένος ιστός και μέσα τι έχει, για να το ανοίξω. Εχει ένα σκουλήκι, ο γνωστός σε όλους μας ως Φυλλoδέτης.

Είναι καθοριστικό να τον καταπολεμήσουμε τώρα νωρίς, ακριβώς μετά το ξύπνημα του από την διαχείμαση, έτσι ώστε να έχουμε ένα καθαρό χωράφι, και μια καθαρή φυλλική επιφάνεια από την αρχή. Με αυτό τον τρόπο  θα συνεχίσει κανονικά σε αυτά τα πρώτα ευαίσθητα στάδια η φωτοσύνθεση και η τροφοδοσία των νέων καρπών με θρεπτικά στοιχεία. Οπότε και εδώ πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας. Καταπολεμούμε σωστά, φυλλοδέτη αλλά και ανάρσια (που θα εμφανιστεί λίγο αργότερα) με γνωστά για την αποτελεσματικότητα τους προϊόντα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο  φυλλοδέτης, κρύβεται στην κάτω επιφάνεια του φύλλου και δημιουργεί ένα προστατευτικό περίβλημα, το οποίο δεν αφήνει εύκολα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να το διαπεράσουν. Για αυτό ακριβώς χρειάζεται να βρούμε λύση διελασματική. Τι σημαίνει αυτό; να ψεκάσουμε την πάνω επιφάνεια του φύλλου, και η δραστική να οδηγηθεί από την πάνω στην κάτω επιφάνεια του φύλλου. Εκεί θα βρει τον φυλλοδέτη απροστάτευτο και θα μπορέσει να τον καταπολεμήσει. Ένα από τα λίγα προϊόντα που κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά είναι και το Affirm Opti με χαρακτηριστική την διαελασματική κίνηση και την υψηλή αποτελεσματικότητα του.

Η ανθοφορία είναι από τα πιο κρίσιμα στάδια στην καλλιέργεια του Ροδάκινου. Τα στάδια λίγο πριν την ανθοφορία και λίγο μετά, είναι πολύ σημαντικά και η επίδραση τους στο τελικό προϊόν όσον αφορά ποιότητα αλλά και ποσότητα, επίσης πάρα πολύ σημαντικά.

Επέλεξε τις λύσεις που σου δίνουν ασφάλεια και σιγουριά, προστάτεψε την καλλιέργεια σου και δες όλον αυτόν τον κόπο να σου αποφέρει αποτέλεσμα στο τέλος. Στην συγκομιδή. Εκεί κρίνονται όλα.

Καλή ανθοφορία και καλές συγκομιδές να έχουμε!

Γιάννης Αβραμίδης

Marketing Manager Specialty Mediterranean