Προστατέψτε τον αμπελώνα σας με SWITCH

Στο χωράφι

Μία από τις σημαντικότερες ασθένειες του αμπελιού παγκοσμίως είναι η Τεφρά σήψη ή αλλιως βοτρύτης. Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του αμπελιού, αλλά οι σοβαρότερες ζημιές γίνονται κατά την διάρκεια της ωρίμανσης στα τσαμπιά.

 

Προσβολή από Βοτρύτη

Πως θα αναγνωρίσετε τον βοτρύτη στο αμπέλι;

Τα συμπτώματα της προσβολής από βοτρύτη εμφανίζονται σε όλα τα μέρη του φυτού και εντείνονται σε δύο περιόδους της καλλιέργειας: την άνοιξη, και κοντά στην συγκομιδή. Την άνοιξη εμφανίζονται στα φύλλα καστανές νεκρωτικές κηλίδες, κάτι που συμβαίνει και στις κορυφές των νεαρών βλαστών με αποτέλεσμα τη νέκρωση τους. Προκαλεί επίσης ξηράνσεις στις ταξιανθίες κατά την διάρκεια της ανθοφορίας.

Οι ζημιές που προκαλούνται στα σταφύλια είναι και οι πιο σημαντικές. Στην ωρίμανση επάνω στις ράγες εμφανίζεται καστανή κηλίδα που επεκτείνεται. Ακολουθεί μαλακή και υδαρής σήψη η οποία αν ο καιρός είναι υγρός καλύπτεται από γκρίζα εξάνθηση. Αν ο καιρός παραμείνει υγρός, η ασθένεια επεκτείνεται ταχύτατα και καταστρέφει σημαντικό ποσοστό της παραγωγής.

Καταπολέμηση βοτρύτη και ασπέργιλλου

 

Όσο πλησιάζουμε στις ημέρες της συγκομιδής, η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων κρίνεται απαραίτητη, ετσι ώστε να προστατευτεί το σύνολο της παραγωγής αλλά και ιδιαίτερα στα επιτραπέζια σταφύλια να γίνει η συγκομιδή ενός ποιοτικού προιόντος απαλλαγμένου από ασθένειες και προβλήματα.

Έντονες βροχοπτώσεις, όπως οι φετινές στα μέσα Ιουλίου, μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα και να δημιουργήσουν άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη του παθογόνου.

Για να αποφύγετε λοιπόν τις προσβολές αυτές και την υποβάθμιση της παραγωγής σας τις επόμενες μέρες, η Syngenta συνιστά εφαρμογή του μυκητοκτόνου SWITCH®.

Ο τρόπος δράσης και εφαρμογής του Switch

Το SWITCH® είναι το κορυφαίο εξειδικευμένο μυκητοκτόνο για την καταπολέμηση του Βοτρύτη, του Ασπέργιλλου αλλά και άλλων φυτοπαθογόνων μυκήτων σε επιτραπέζια αλλά και οινοποιήσιμα αμπέλια. Είναι ένα μείγμα δύο καταξιωμένων δραστικών (Cyprodinil και Fludioxonil), με διαφορετικό τρόπο δράσης που επιτρέπουν στο SWITCH® να καταπολεμά τον Βοτρύτη σε 4 διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής του.

Το SWITCH καταπολεμά τον Βοτρύτη σε 4 διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής του

Πειράματα που έγιναν στην Ελλάδα  σε μαύρη Κορινθιακή σταφίδα στις περιοχές της Κορινθίας και της Αιγιαλίας καθώς και σε κρασοστάφυλα ποικιλίας Greenache Rouge και Cabernet Sauvignon στην Ρόδο, απέδειξαν ότι το SWITCH® όταν ψεκάζεται την περίοδο της ωρίμανσης κοντά στην συγκομιδή, παρεμποδίζει την ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus στον καρπό. Επιπρόσθετα, προστατεύει τα παραγόμενα προιόντα, κρασί και σταφίδα, από την εμφάνιση της Ωχρατοξίνης Α, μιας ουσίας επικίνδυνης για την υγεία ουσίας που ανήκει στην κατηγορία των μυκοτοξινών. Ιδιαίτερα στην Κορινθιακή σταφίδα υπάρχουν πολλά παραδείγματα απόρριψης φορτίων εξαιτίας της προσβολής τους από τον μύκητα.

H εφαρμογή του SWITCH® θα πρέπει να γίνεται κατά το γυάλισμα των ραγών μέχρι και την ωρίμανση τουλάχιστον 21 ημέρες πριν την συγκομιδή για το οινοποιήσιμο αμπέλι και τουλάχιστον 7 ημέρες πριν την συγκομιδή για το επιτραπέζιο. Η δοσολογία του είναι 100 γρ./στρέμμα ή 80-100 γρ./100 λίτρα ψεκαστικού υγρού.